Пирамида на правилното хранене

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Пирамида на правилното хранене

Има редица варианти на пирамидал­ната схема на хранене.

 

Два от тях са сре­диземноморската диета, където се набля­га на зехтина, и азиатската, при която об­щото количество на мазнините е по-мал­ко. И при двата режима на хранене пре­обладават пълнозърнестите храни, пло­довете и зеленчуците и се изключват про­дуктите, богати на наситени мазнини. Те­зи кулинарни традиции едва ли ще ви разкрият рецептата за вечна младост, но ще ви предложат много полезни съвети как да живеете по-дълго и здравословно.

Пирамидална схема на правилното хранене:

Целта на този подход е на организма ежедневно да се осигуряват всички необходими хранителни вещества. Стремете се, когато избирате хляб и зърнени храни, поне половината да бъдат пълнозърнести заради съдържащите се в тях ценни влакнини и елементи. Един здравословен хранителен режим трябва да включва всички видове храни. Просто избягвайте да приемате твърде често продуктите, които са на върха на пирамидата – мазнини, захар и сол.

  Голямо количество пълнозърнест хляб, зърнени храни, плодове и зелен­чуци. Добре е поне по­ловината от приема­ния от вас хляб да бъде пълнозърнест.
 Умерено количество нетлъсто месо, пиле, риба,ядки, ниско- маслено прясно и кисело мляко, сирене.
Малко количество хра­ни, богати на мазни­ни, захар и сол.

 

Пиете ли достатъчно вода?

Вода – винаги и във всички случаи пийте повече вода

Трябва да приемате поне по 8 чаши (от 225 мл) течности дневно, за препоръчване вода. Пиенето на вода по­нижава риска от образуване на камъни в бъбреците, дори вече да страдате от бъбречнокаменна болест. Може да се намали и рискът от рак на пикочния мехур. Водата регулира и телесната температура. Но не само чрез водата можете да си набавите течности. Повечето плодове и зеленчуци съдържат от 80 до 95% вода. Плодовите сокове също са до­бър източник на течности, но по-добре избягвайте газираните напитки пора­ди високото им съдържание на захар. Дори кафето и чаят осигуряват на ор­ганизма течности, което обаче доня­къде се обезсмисля заради диуретичното им действие. Безкофеиновите чай или кафе са добра алтернатива.