Компулсивно близане, хапане и чесане при кучето (1 част)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

25.10.2012

Защо кучето си ближе и хапе лапите толкова усърдно, че понякога кожата се оголва до кръв? Защо любимецът ни непрекъснато чеше ушите си? Защо кучетата хапят опашките си? Трябва ли това странно поведение у нашия любимец да ни притеснява и ако да, нима това е психологически проблем или корените му се крият в някаква физическа непредразположеност? Какво можем да предприемем, за да спрем това нежелано действие от страна на кучето си?

 

 

Вследствие на непрекъснатото близане, хапане или чесане, дразнещото за кучето място се възпалява и зачервява. Козината постепенно опада, а петното се уголемява и може да се инфектира при навлизане на бактерии. Наред с това, постоянно повтарящото се хапане и чесане започва да дразни стопаните и те се опитват всячески да откажат любимеца си от натрапчивото му занимание, често по този начин допускайки грешка.

 

 

Ако вникнем в причините, които довеждат до разчесване и най – вече самонараняване при кучето, бихме могли и да се опитаме да помогнем на кучето си да забрави за зловредния си навик. В случая трябва да направим разлика между двата основни предразполагащи фактори – физически и психологически. Ветеринарният лекар е този, който би могъл да отговори на въпроса дали кучето страда от неразположение или заболяване, предизвикващо неприятния навик. Ако тази възможност бъде отхвърлена, то ние трябва да се опитаме да вникнем в психиката на любимеца си, за да открием причината за компулсивното му разстройство.

 

 

През летните месеци осилите на някои растения както и остри парчета стъкло и други дразнещи предмети могат да попаднат между пръстите или да се забият по – дълбоко в чувствителната кожа на лапите. Това често води до силна болка, която кучето изразява чрез усилено близане и хапане на засегнатия участък в стремежа си да се освободи от дразненето. Ветеринарният ви лекар може да каже със сигурност дали в лапата е заседнал осил или се касае за различен проблем.

 

 

(2 част – прочети тук)

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Възпаление на ушите при кучето“

„Кожни заболявания при кучето“

„Психотерапия за кучета в помощ на техните собственици“