Българска електрическа кола се сглобява в Бургас

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

от GreenTech.bg на 26/10/2012

Ноември чука на вратата и освен полъх на зима носи една добра новина за живеещите в големите градове: компактна и евтина електрическа кола, произвеждана в България, ще бъде налична на пазара от началото на месеца на цена от около 20 хил. лева. Става въпрос за малка кола на фирма Vromos. Компанията, която е член на Индустриален клъстер “Електромобили”, сглобява модела Kiwi в Бургас, където пристигат и частите от Китай. С едно зареждане електромобилът изминава между 100 и 150 километра.

Ще се прави и електроскутер, който може да мине 60 километра. Зареждането на акумулаторите става в домашни условия. За скутера са необходими 5 часа, а за лекия автомобил – 7 часа. Цената на електроскутера е 1600 лева без ДДС.

Електрическият автомобил VROMOS KIWI 2012 разполага с два акумулатора с тегло 320 килограма и живот от 800 цикъла. Мощта на електрическия мотор е 10 квт. Колата е двуместна, а максималната скорост 85 км/ч.

Радиусът на завой е едва 5,35 метра, а максималното общо тегло 880 кг. Без батериите возилото тежи само 435 кг. Колата е дълга 2893 мм, която я прави изключително удобна в града.

Индустриален клъстер “Електромобили”, който съобщи за новата кола, беше част от работната група, която разработи Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност, в България за периода 2012-2014 г. В него е предвидено, че който си купи “зелен” автомобил, ще получи 5000 лева бонус от държавата. При покупката на хибридна кола се предвижда премия от 2500 лева.

Публикувано в Коли