Копие на чудотворна икона пристигна у нас

3
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Св. Богородица – „Достойно есть“ пристигна в България днес. По този повод се очакват големи църковни тържества.

Събитието е свързано с отбелязването на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с 98-годишнината от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

По този повод Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия изработи програма на честванията, която включва тържествено посрещане на иконата в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, което ще стане днес в 17:30 часа.

Иконата ще бъде посрещната пред патриаршеската катедрала от Техни високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопски митрополит Натанаил, заедно с други архиереи на БПЦ, гости духовници и многобройни представители на клира.

Празнична Вечерня пред иконата ще оглави Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В неделя, на 28 октомври 2012 г. от 9:30 часа ще бъде отслужена Съборна св. Литургия в патриаршеската катедрала от архиереи на БПЦ, представители на Поместни православни църкви и свещенослужители от Св. Гора. На 29 октомври, понеделник от 9:30 часа отново ще бъде отслужена Света Литургия и молебен по случай 98-годишнината на Светейшия ни патриарх Максим и други прояви.

Копието на чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть“ от Атон е второто, което ще пристигне в български храм – патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Първото бе получено за благословение в Бухово, Софийско и се излага за поклонение, обикновено на празници, за православните християни в местната църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти