Жените, мъжете и обществото

20
Добави коментар
imagination
imagination

Популярната култура винаги е тиражирала идеята, че мъжете и жените са различни. Книгите за самопомощ, токшоутата и статиите в списанията рутинно и систематично „облъчват“ сетивата ни с информация за огромните различия между половете в социален аспект и обясняват как тези различия се намесват в интимните отношения между двата пола. За разлика от културния източник, строгата научна литература категорично твърди, че социално-половите разлики между мъжете и женте не са чак толкова големи, колкото популярната култура представя. Анализи на резулатати от проучвания показват, че в 98% от случаите мъжете и жените действат по един и същ начин.

Във всички общества очевидната биологична разлика между мъжете и жените се използва като оправдание за различните социални роли, които ограничават и деформират техните нагласи и поведение.

Простичките физически факти поради това винаги се свързват със сложните физиологични качества.

След като веднъж се е направило разграничение между мъжете и жените по този начин, впоследствие се взема за даденост, че биологичните разлики наистина определят различни социални роли.

Или казано по друг начин, биологично-половите разлики определят социално-половите такива.

Например, в нашето общество мъжете се радват на социално-доминиращи позиции.

Момчетата от малки са учени да бъдат мъжествени, за да могат да добият и задържат тази доминираща позиция.

Мъжката социална роля е създадена да насърчава мъжествеността, а женската социална роля дава предимство на женствеността – агресивният мъж ще ръководи успешно бизнеса, красивата и приятна жена ще намери по-богат съпруг.

Въпреки това, когато се говори за разлики между мъжете и жените, те винаги се свързват с известните социално-половите стереотипи, гласящи, че жените действат по традиционно женски начини, а мъжете по традиционо мъжки.

Макар и дребни на пръв поглед, тези разлики са много съществени и се проявяват по-ярко при едни обстоятелства и по-слабо при други.

Социално-полови разлики и роли при мъжете и жените

За да разберем правилно понятието социално-полови разлики, най-напред ще обясним разликата между пол в биологичен и в социален смисъл.

Тълкуванието на български език на контекста на понятието е малко неясно, тъй като в родното ни фонетично богатство е налична само една дума „пол“, докато в английския език съществуват две понятия – sex и gender.

Понятието пол в биологичен смисъл се отнася до биологичните разлики между мъжете и жените, изразяващи се в различните хромозоми, хормонални профили, вътрешни и външни полови органи.

В социален смисъл понятието пол включва характеристиките, които обществото определя като „мъжествени“ или „женствени“.

И докато полът ви „мъжки“ или „женски“ е чиста биологична константа при всички култури, то смисълът на пола ви като „мъж“ или „жена“ в обществото може да бъде много различен.

На социологически език социално-половата роля се отнася до онези характеристики и поведенчески реакции, които различните култури формират в биологичните полове.

„Истински мъж“ е понятие, изискващо 2 компонента – мъжки пол и онова, което различните култури определят като мъжественост.

Аналогично стои и въпросът за понятието „истинска жена“.

В опита си да изплуваме над тези на пръв поглед малко отнесени и неясни разсъждения, нека си зададем въпроса:

Наистина ли са различни жените и мъжете?

Ранни изследвания на въпроса за социално-половите различия между мъжете и жените показват, че когато мъжете и жените демонстрират тези различия, те попадат в обсега на определени стереотипни очаквания.

Например прието е, че жените са по-добри в разчитането и изпращането на невербални сигнали, много по-експресивни са при определени емоции и са много по-заинтересовани да поддържат близостта в интимните си отношения.

За разлика от тях мъжете са по-добри в контролирането на невербалния си език, ориентирани са много повече към действията и резултатите и са много по-заинтересовани от жените да поддържат автономността си в личните отношения.

Резултати от подобен характер хвърлят значителен интерес върху изучаването на процесите, които са отговорни за социално-половите разлики между мъжете и жените и по-специално обстоятелствата, които провокират тези разлики.

Теория за социалните роли

Теорията за социалните роли е измежду „най-тежките“ и съдържателни доказателства в подкрепа на съществуването на социално-половите стереотипи.

Въпросната теория гласи, че една от причините мъжете и жените да „влизат“ в тези стереотипи са действията им в съответствие със социални роли, очертани от социално-половите им ограничения.

Или с други думи, жените и мъжете действат по този начин, тъй като изпълняваните от тях социални роли са свързани с определени очаквания и изискват различни умения.

Така например, тъй като жените по-често от мъжете се грижат за малки деца и възрастни хора, традиционно те показват определени женски черти като състрадание и загриженост.

За разлика от тях мъжете по-често работят извън дома и по-често изкарват на показ типично мъжки поведенчески характеристики като настоятелност и лидерство.

Според теорията за социалните роли жените и мъжете затвърждават социално-половите стереотипи до голяма степен, защото различните роли, които те изпълняват, поставят различни социални изисквания върху тях.

Значението на социално-половите разлики

От всичко казано дотук може да се очаква, че социално-половите разлики между мъжете и жените са огромни.

Обратно на това твърдение, резултатите от проведени анализи показват, че мъжете и жените се държат по сходен начин през по-голямата част от времето.

За да докажат при какви обстоятелства тези разлики стават особено големи, са проведени проучвания, поставяйки хора от двата пола в различни социални ситуации.

Оказва се, че ситуационните фактори влияят върху степента, в която мъжете и жените се вписват в своите социално-полови стереотипи.

Истината е, че човешките желания и възможности имат тенденция да излизат извън тесните граници на традиционните социално-полови роли.

Мъжете и жените, които усещат, че не се вписват в мъжките или женските стереотипи или които ги отричат като твърде ограничаващи, може да развият раздвояване на усещанията си за възприемане на собствения си биологичен пол.

Може да започнат да искат различни тела, които ще им позволят да играят своята роля по начин, който ще им хареса и ще съответства на вътрешните им потребности.

Тъй като повечето мъже са учени, че жената е социално и сексуално пасивният индивид, обикновено срещата им със социално активна и поемаща първа инициативата в секса жена ще им донесе безспокойство.

В динамиката на днешния свят обаче все повече мъже и жени нарушават традиционните социално-полови норми като поемат социални роли, присъщи на другия пол (например мъже домакини, жени водачи и др.).

Как медиите допринасят за социално-половите стереотипи?

Телевизията, филмите и печатните издания систематично насърчават хората да развиват и поддържат въпросните стереотипи.

По-долу сме изброили някои от най-разпространените механизми за това.

Ако се замислим, ще разберем, че често сме били свидетели на това, но рядко сме го осъзнавали.

Недостатъчно представяне на жените в медиите – проучвания показват, че на жените е отредено по-малко място в медиите в сравнение с мъжете. Следващият път, като гледате телевизионна реклама, забележете чий авторитетен глас възхвалява преимуществата на най-новия продукт на пазара. Около 85-90% от тези гласове принадлежат на мъже. Друг факт в подкрепа на горното твърдение е, че само 5% от радио токшоутата например се водят от жени.

Женските и мъжките тела се представят по различен начин – ако разгледате рекламите в списанията, ще забележите, че е в повечето случаи именно жените изпълняват роля на красиво украшение – те са полегнали в съблазнителни пози, облечени са в интригуващо облекло, държат грациозно бутилка с ликьор или свенливо и загадъчно се „увиват“ около близкия до тях мъж –  с тяло или с поглед. За разлика от тях мъжете са представени в по-конвенционални пози на тялото, изглеждат по-решителни и целеустремени.

В рекламите мъжете и жените извършват принципно различни действия – в рекламите в списанията мъжете рядко вършат домакинска работа. За сметка на това именно те по-често са представяни да вършат работа извън къщи. В света на платения труд върху жената не се акцентира. В общи линии медийният свят често представя мъжа и жената като живеещи в отделни микросфери.

След като разбрахме за стереотипния харектер на мъжкия и женския свят и може би открихме собствената си съдба в някое от твърденията, можем да се позаинтересуваме как по-точно тези различия се отразяват върху една по-конкретна част от нашия живот – кариерата.

Има ли битка между „мъжките“ и „женските“ стереотипи в работата и „бойно“ ли е работното поле?

Това ще разберем от следващата статия, посветена на професионално-половите различия.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.