Windows Phone 8: нововъведенията

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

текст: Виктор Билянски

След сериозно изоставане при мобилните платформи Microsoft се завръща с Windows Phone 8 – напълно променена, изключително свежа и приятна за работа, с на практика неограничени възможности за персонализация. Устройствата с нея също се отличават от останалите смартфони – те са тънки, бързи и шарени – нещо, което в пълна сила важи за Windows Phone 8X by HTC – модела, който използвахме, за да илюстрираме най-важните нововъведения в новата ОС.

 

 

Lock Screen

Екранът при заключване, т.нар. lock screen, e първото, което ви посреща, затова е важно персонализацията на устройството да започне именно от тук. Може да изберете фон, който ще ви носи приятна емоция – например любимата ви снимка или пък, ако искате всеки път да е различен, можете да настроите да се въртят снимките от вашия Facebook акаунт. В допълнение lock screen-ът показва известия от Skype, Facebook, SMS и др., а миниатюрни икони индикират новите имейли, съобщения и пропуснати обаждания и техния брой, което е изключително удобно.

 

Home Screen

Подобно на Windows Phone 7.5, началният екран на осмицата се състои от т.нар. live tiles, или „живи плочки“, чието съдържание се актуализира постоянно и е видимо, без да се отваря съответното приложение. Досега беше възможно да поставяте и пoдреждате плочки по екрана, а в новата версия вече можете и да ги преоразмерявате (в три варианта). Пълно преобразяване се постига за секунди чрез промяна на темата, т.е. из фона (черен и бял) и цветовия оттенък – 21 варианта, сред които лилаво, оранжево и индиго.

 

 

Детски кът

За вашето дете е отделено специално място в телефона, наречено „детски кът“. То се отваря чрез приплъзване наляво от екрана при заключване и съдържа подбрано от вас съдържание -игри, видео, музика и приложения. Детето няма достъп до останалите ви файлове. Любопитно е, че детският кът може да има собствена тема, като малчуганът може да пренарежда и оразмерява елементите (живи плочки), но не и да добавя нови.

 

Стаи

Нова функция в People Hub, наречена „стая“ (Room), ви позволява да споделяте съдържание с избрани от вас групи хора – приятели, семейство, колеги. В „стаята“, която представлява виртуално пространство, можете да качвате снимки, видео, бележки и записки в календара, които да са видими за членовете от групата. За съжаление обаче, към момента всички функции с изключение на календара могат да се ползват само от потребители на Windows Phone 8 смартфони.

 

 

Портфейл

„Портфейлът“ е защитено място в телефона, където можете да съхранявате цифрови версии на кредитни и дебитни карти, чрез които да закупувате приложения и игри от маркета или просто да проследите информацията в сметката си. Заплащане чрез NFC в момента не е налично за България.