Вицове и притчи в процеса на…COACHING…?!

2
Добави коментар
HRSupport
HRSupport

Да, наистина звучи предизвикателно – да разказваме вицове, притчи, откъси от филми в коучинг сесия! Какво би ни накарало да правим нещо такова?

Сигурно сте попадали на литература, разясняваща как метафората се използва в психотерапията. Служи за преодоляване на съпротиви при Бордерлайн патология, за изграждане на рапорт и връзка на доверие при работа с деца и юноши.  Все по-често се говори за ролята на метафората в коучинг ситуации и как тя може да бъде един от начините за индиректно въздействие върху служителя, преминаващ през коучинг процеса.

Теорията за Емоционалната Интелигентност, която даде на нас психолозите на 21ви век този тласък, който психоанализата даде на предшествениците ни от 19ти и 20ти, се намира в основната този похват да набира популярност. Идеята е, че колкото и добре да обясняваме плюсовете и минусите на дадено поведение,  използвайки логиката ние въздействаме само на аналитичната (логическата) част от мозъка на човек. Когато разкажем история или притча и го оставим сам да я разтълкува, тогава въздействаме и на емоционалната му страна. А както всички знаем енергията и мотивацията за промяната минава през емоцията.

Представете си ваш клиент или служител, с когото сте в процес на коучинг /менторинг  и като професионалист вие виждате нови възможности и отворени врати пред него. Присъщата му  „предпазливост“ обаче го спира да опита и да се възползва от тях. В тази ситуация, в която може би сте изпадали, ако решите да показвате логиката на „пропуснатите възможности“ много скоро ще се сблъскате с безкрайни съпротиви, спорове и доказване на гледни точки – нещо в което съм сигурен, че не искате да се забърквате! Вместо това  може просто да му разкажете или още по-добре да му дадете да прочете притча  за това как и защо Кортес изгорил корабите си. Следващия  път да видите  резултат – уверявам ви тук метафората ще свърши повече работа от и най-желязната логика.

Ние също ще се радваме, ако споделите с нас ваши любими притчи, истории, вицове и предложения за това как да бъдат използвани в коучинг процес.

Особено важно за нас е вашето мнение.  Виждате ли смисъл и практическо приложение на този похват? 

Тези, които не са попадали на въпросната притча за Кортес, пишете ни на [email protected]! С радост ще ви я изпратим.

Екипът на HR Support