Най-често срещаните проблеми при дограмата

2
Добави коментар
alexander_
alexander_

Най-често срещаните проблеми при дограмата

Нормалното функциониране на врати и прозорци, както и дългият им експлоатационен живот се осигуряват от качествения обков. К-стъкло е почти два пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет

  Днес на пазара се предлага богат асортимент от стъклопакети, обков и дизайнерски аксесоари в разнообразна цветова гама. Дори и да сме ползвали услугите на утвърдена в областта фирма и сме предпочели качествена дограма, не е изключено скоро след нейното поставяне да се сблъскаме със сериозни проблеми. От къде идват те?

Едни от най-често срещаните проблеми са свързани с нерегулиране на обкова или неправилен монтаж на механизмите. В резултат се нарушава херметичността на прозореца и той започва да пропуска студен въздух от вън. Ако се разхерметизира някой от стъклопакетите и той е в гаранция, фирмата доставчик трябва да го смени.

луфтове

или т.нар. измятане на крилата на прозореца (вратата) при зимни условия се получава в случаите, когато крилото не прилепне плътно към касата. При минусови температури касата се свива, а крилото не, вследствие на което в процепа се получава овлажняване и конденз.

 През пролетта, когато температурите се повишават, крилото постепенно възвръща нормалното си състояние и измятането изчезва.

провисване

Провисването на крилото е резултат от лошо нивелиране. Когато прозорецът се отвори, той трябва да остане на място, а не да се затваря веднага. Това се получава обикновено при по-високи прозорци или врати. Друг признак за некомпетентен монтаж е “свистенето” от страна на пантите. В този случай трябва да се регулират пантите във всички направления. По-трудно се регулират самите крила.

Важно за обкова е той да бъде регулируем, позволяващ двуосово отваряне на вертикалната и хоризонталната ос, с противовзломна безопасност и двуслойна антикорозионна обработка на повърхността.

конденз

Причините за конденз може да се крият в дефект при поставянето или недобро регулиране на дограмата, но най-често са в грешното отопление и непроветряване. Обичайно той се появява по повърхността на стъклопакета и по рамките на прозорците от вътрешната страна.

нарушена шумоизолация

До голяма степен топло- и шумоизолацията зависят от стъклопакета. Дебелината на стъклата или избора на троен пакет са предпоставка за по-добри такива. Например стъклопакетът с К-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно запълването е с аргон и това допринася за по-добър коефициент на топлопроводимост на целия пакет с около 10 процента.
16/02/2009