Едвин ван дер Сар каза сбогом на футбола с емоционален бенефис

2
Добави коментар
josephine_
josephine_

Легендарният холандски вратар Едвин ван дер Сар се сбогува с футбола с емоционален бенефис между „дрийм тим“ на холандеца и Аякс, игран пред 53 000 зрители на стадион „Амстердам Арена“. Срещата завърши с победа с 2:1 за отбора на Ван дер Сар, а головете отбелязаха Луис Саха в 30-та минута и Денис Бергкамп в 50-та. За Аякс точен бе Дерк Бьоргригтер в 42-та минута.

В отбора на холандския вратар личаха имената на някои от съотборниците му в Манчестър Юнайтед – Рио Фърдинанд, Неманя Видич, Майкъл Карик, Райън Гигс, Уейн Рууни и отказалият се от футбола Гари Невил. През второто полувреме в игра се появиха двама от игралите с Ван дер Сар в националния отбор на Холандия – Денис Бергкамп и Едгар Давидс. Отборът пък беше воден от самия сър Алекс Фъргюсън.

„Искам да благодаря на всеки на стадиона. Благодаря ви за подкрепата през годините“, обърна се развълнуваният Ван дер Сар към публиката.

Холандският страж напусна терена няколко минути преди края на мача под бурните аплодисменти на зрителите. Те бяха издигнали голям плакат, на който пишеше: „Феновете на Аякс благодарят на Едвин ван дер Сар“.

„Той е може би най-добрият вратар, играл в Манчестър Юнайтед. Казвам „може би“, защото имахме и Питър Шмайхел“, каза по адрес на Ван дер Сар легендата на Юнайтед сър Боби Чарлтън.

Едвин ван дер Сар започва кариерата си в Аякс през 1990 година и остава на „Амстердам Арена“ до 1999 г., когато преминава в Ювентус. През 2001 г. холандецът напуска Торино и подписва с Фулъм, където остава до 2005 г., преди да премине в последния клуб в славната си кариера – Манчестър Юнайтед. Последният официален мач за Ван дер Сар като футболист е финалът на Шампионската лига на 28 май тази година, загубен с 3:1 от Барселона.

40-годишният вратар е печелил Шампионската лига два пъти – с Аякс през 1995 г. и с Манчестър Юнайтед през 2008 г. Освен това в кариерата си той има по 4 титли от първенствата на Англия и Холандия.

Ван дер Сар държи рекорда за най-много време без отбелязан гол в Премиършип – 1311 минути, поставен през сезон 2010/2011. Той също така е рекордьор по изиграни мачове с националния отбор на Холандия – бил е на вратата в 130 срещи.