Как да се грижим за шията – Edna.bg

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Снимка:
Thinkstock

Знаете, че шията винаги издава възрастта ни. Нужни са специални грижи за тази част от тялото, за да се запази еластичността, красотата и нежността ѝ.

За съхранението на кожата е необходима редовна грижа, която включва почистване, подхранване и защита.

Сутрин
Шията се измива с хладка вода, нанася се крем за суха кожа с върховете на пръстите отдолу-нагоре в средата и обратно встрани. След 10-15 минути кремът се попива с мека салфетка.

Вечер
Кожата се почиства с вода и сапун и се покрива с тънък слой крем за час, час и половина. Прави ѝ се лек масаж, а остатъците от крема се попиват отново. Преди да вземете вана или душ, е желателно да направите компрес. На кожата се нанася малко крем, шията се увива с влажна кърпа, напоена във вода.

Двойна брадичка
Може от време на време да превързвате двойната брадичка с намотана 3-4 пъти марля с ширина 1,5-2 см, напоена в средата с лимонов сок. Тази превръзка не бива да се стяга прекалено, а само да се прикрепи към най-издадената част на двойната брадичка и да се задържи така поне 20-30 минути. След свалянето на превръзката се нанася мазен подхранващ крем. След 30-40 минути същата превръзка, но вече напоена със студена вода, се увива повторно. Процедурата е препоръчително да се прави в продължение на един месец през ден, нощно време.

Кремове
За кожата на шията трябва да се използват кремове, съдържащи голям процент вода. С възрастта към тях се прибавят витаминозни и биокремове, стимулиращи обновяването на клетките на епидермиса, и кремове с овлажняващ ефект.

Компреси
При отпусната кожа са полезни контрастни компреси (смяната на горещи със студени компреси, като се започва и завършва със студен).

Горещият компрес се поставя за 1-2 мин., студеният – за 5 мин. Горещият е желателно да се направи от отвара от лайка, мента, липа, магданоз, естрагон, киселец. Може да добавите във водата за компреса готварска или морска сол (1 супена лъжица на 1 литър вода).

Започнете с компрес със студена вода, задръжте го за 3-4 секунди. След това такъв с гореща вода (38-40°С) се напоява хавлиена кърпа и го увивате около шията за 1-2 минути. Студеният поставяте само на предната и страничните части до под ушите. Ако кожата на шията е мазна, правете само студен компрес.

След 35 години, при суха кожа може да правите топли компреси от растително масло. Компресът се покрива отгоре с пергаментна хартия, след това с памук и леко се увива с бинт за около 15 минути. След него шията се масажира, като се свали излишъкът от маслото със салфетка. Компресите трябва да се повторят 8-10 пъти през 2-3 дена.