Тутанкамон: 90 години по-късно

2
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

На 4 ноември се навършват 90 години от разкриването на гроба на Тутанкамон. На същата дата през 1922-ра екипът на Хауърт Картър се натъква на каменно стъпало в Долината на царете, което разкрило подземна стълба. Тя отвежда в гробницата на Тутанкамон. Става дума за най-голямото археологическо откритие в историята. В наши дни Тутанкамон продължава да поставя въпросителна. на някои от тях се опитва да отговори британската археоложка Джойс Тилдеслей, д-р по археология на Университета в Оксфорт. Тя е авторка на многобройни книги по египтология, на биографиите на Рамзес, Клеопатра, Нефертити.  Последната и книга е озаглавена „Проклятието на Тутанкамон“ – тя проследява развитието на откритията, свързани с гробницата, както и мистериите около самото откритие.
Поуките, които Тутанкамон дава на човечеството: на първо място той преобърна представите за света и принципите на археолозите.  Самата гробница научи археолозите да се борят за всяка възможно консервация и реставрация. Тя възбуди и шеметен интерес към египет като страна и култура. Все още обаче мнозина не знаят много от истините за това откритие. Като факта, че то съвсем не е било случайно. Картър е знаел, че Тутанкамон е бил погребан в Долината на царете и не случайно е копаел там. Мнозина мислят, че проклятието на Тутанкамон е изписано върху вратата на гробницата, което е пълна лъжа.
Гробнизата бе открита, когато светът се съвземаше от голямата война е от страшната грипна епидемия, която я последва. Затова откритието предизвика и възторг, и опиянение. Самото откритие бе веднага огласено публично, то се реализира пред очите на света, а това винаги буди ентусиазъм.
И до днес се говори, че Картър и неговият спонсор Лорд Карнарвън се откраднали предмети от гробницата. Трудно е да се каже дали е така. Но според тогавашното египетско законодателство лордът е имал правото да получи половината от находките заради вложените в разкопките пари.
Все още се спори от какво е умрял Тутанкамон. Според британската археоложка той е умрял от катастрофа, която е увредила гърдите му. Може би е бил на лов за щрауси, когато коне и каляски са се стоварили случайно върху него.

Към статията няма коментари. Напишете първия.