Хайка за вълци в Пирин

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Благоевград. Стопани от гоцеделчевското село Мусомища са в паника, след като глутница вълци нападна и уби 50 кози в петък. Те настояват за организиране на ловна хайка, която да изтреби хищниците. Зверовете атакували стадото от стотина животни високо в Пирин планина. Хищниците се възползвали от липсата на козаря Тома Донков и подгонили плячката си. Козите се разбягали в различни посоки, но половината от тях са настигнати от глутницата и удушени. Труповете им са разхвърляни навсякъде из местността „Свети Георги”. Собствениците на убитите домашни животни тръгнали по тъмно да ги търсят, след като нито едно не се прибрало, и се натъкнали на ужасната гледка. Част от селяните обвиняват пастира, че отишъл на риба и зарязал без надзор стадото.

„По време на нападението Тома не е бил с животните. Той най-често е със стадото, защото негови са 60 от стоте кози. Той е и най-потърпевш от атаката на вълците. Другите стопани имат по 1-2, най-много 3-4 кози. Поне от 20 години такова нападение не помним. Нищо чудно вълците да са влезли у нас от Гърция”, разказа кметът на село Мусомища Иван Ламбрев.

Някои от собствениците извадили късмет и намерили козите си, общо десетина са открити живи в гората. Другите все още се издирват. Потърпевшите ще пишат жалба до селския управник, който ще поиска разрешение от Държавното горско стопанство за организиране на ловна хайка за вълци. Стопаните са притеснени и уплашени от случилото се. Но няма напрежение и негативни настроения срещу Тома Дончев, защото е зарязал стадото. „Ще проверим има ли възможност да получат отнякъде обезщетение за загубените животни. Средната цена на коза е около 90-100 лева”, каза още Иван Ламбрев.