Не се плашете от голите мъже | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Не се плашете от голите мъже
За нуждата от смокинови листа или как се прави провокация по австрийски

07 Ноември 2012 17:02
1

принтирай

|

текст

 

Какво се крие под смокиновото листо? Отговорът е ясен за всички, но едновременно с това и неудобен. Виенският Leopold Museum получава стотици оплаквания, че на входа ги посреща гигантски (чисто) гол мъж. Скандалът стана още по-голям, след като жителите на австрийската столица бяха възмутени от рекламните плакати, разлепени из целия град и се наложи организаторите да ги цензурират. Провокацията бе факт, но как така след сексуалната революция, след Мадона и след порното хората все още се смущават от голотата? Значи, жените могат да се събличат, колкото си поискат, а мъжете, не?    

Изложбата Nude Men, обаче няма цел да тества предразсъдъците на виенчани, а чисто и просто проследява историята на мъжката голота в изкуството. Векове наред мъжката голота е предизвиквала недоумения у зрителите дори тогава, когато интимните места са били прикрити. 

Морална цензура

Голата мъжка фигура в живописта и скулптурата е била натоварена с най-различен смисъл – от търсенето на идеала за красотата в античността до превръщането на мъжкото тяло в обект на похот през ХХ век. Ако в западното изкуство разсъблеченото женско тяло винаги е носело елемент на еротика, то мъжкото дълго време е било освободено от този смисъл – като пронизания от стрели свети Себастиан, дело на художника от флорентинската школа Фра Бартоломео. През XVI век свещеници на църквата, в която картината е била изложена, решават да я свалят, след като няколко енориашки признали в изповед, че ги „навестили“ фантазии, в които участвал въпросният светец.

Тогава папа Павел IV съставя цял списък с произведения на изкуството, които е трябвало да преминат строга редакция. Цензурата не пощадила дори някои тврби на Рафаел, Тициан и Микеланджело. Кулминация на масовата акция за поставяне на смокинови листа била „обличането“ на фреската в Сикстинската капела „Страшния съд“, която е оправена чак през 1980-а година. 

Но омразата към голото мъжко тяло не свършва дотук. В края на ХIХ век копие на скулптурата „Давид“ на Микеланджело също била унижена. Ръководството на Лондонския музей прикрило срамните части на библейския герой със смокиново листо, защото… голата му фигура прекалено много смутила дошлата на посещение кралица Виктория.

Експозицията

Leopold Museum излага работи от своята колекция, но също така привлича творби от цяла Европа – такива на Дюрер, Сезан, Роден, Климт, Мунк, Джакомети и др. Изложбата започва с антични скулптури, включително и статоята на египетския съдия Снофрунефер (2400 година пр.н.е.). „В тях не трябва да се търси еротика, понеже това са символи на красотата, мъжествеността и волята“, споделят кураторите. По онова време голата мъжка фигура е била използвана в религиозен или героичен контекст.

Изложбата представя и картината на Жозеф-Дезире Кур (Joseph-Désiré Court) „Смъртта на Иполит“ (1825) с изображението на мъртвия герой, а работата на Вилиам Адолф Бугро „Равни пред смъртта“ (1848) – голо мъжко тяло, прикрито с фигурата на ангел.

С настъпването на ХХ век художниците отхвърлят тези условности. Потопена в психоанализата Европа се увлича от голотата и открива в нея (както във всичко останало) сексуалния контекст. Във виенския музей може да се види огромната фотографска колекция на немския фотограф барон фон Гледен на млади италиански селяни, които имитират живота в античната райска Аркадия: фавни, сатири, момчета с венец от лозови листа.

В началото на миналия век художниците престанали да изобразяват мъжете като антични герои (с малки изключения като Арно Брекер, любимият скулптор на Адолф Хитлер).

В последните 100 години целта на голата мъжка минава през какви ли не крайности, и на моменти задълбава в порнографския контекст. Редица автори вдъхват фройдистка сексуалност на голяма част от произведенията си: Анди Уорхол, Робърт Мейпълторп и Кейт Харинг. Изложбата в Leopold Museum ще продължава до 28 януари 2013-а година.

 

източник: The New Times

Кирил Беспалов

Тагове: експозиция Nude men Голите мъже Виена скандал