naicheteni: Смях без причина е тревожен симптом!

43
Добави коментар
fenn_andrea
fenn_andrea

Смях без причина е един от симптомите на биполярното разстройство.

Положителните емоции имат благоприятен ефект върху психическото състояние. Въпреки това при хората с биполярно разстройство положителните емоции са тревожен симптом.
Периодите на мания се характеризират с повишена енергия, намалена нужда от сън, твърде много самочувствие.
На пръв поглед, няма нищо лошо в това. Въпреки това, в периоди на мания хората с биполярно разстройство харчат пари, влизат в дългове, могат да прекратят сериозна връзка и са склонни към импулсивни и често животозастрашаващи действия.

Уникалността на биполярно разстройство е, че при това заболяване положителните емоции са опасни и са нежелателни.

Неподходящи емоции

В статия, публикувана в списание Current Directionsin Psychological Science се отбеляза, че възникват затруднения с положителните емоции при хората с биполярно разстройство, дори и извън периодите на мания.

Психологът д-р Грубер наблюдаващ хора с биполярно разстройство в ремисия, установява, че в тези моменти те изпитват повече положителни емоции, отколкото хора, които никога не са страдали от това заболяване. Изразените положителни емоции не са проблем, но в повечето случаи са неподходящи.

По време на проучването, хората с биполярно разстройство изпитват повече положителни емоции, докато гледат комедии и когато гледат страшни филми или тъжни, например в сцената, когато героят плаче над гроба на баща си. Проучването показва, че пациентите могат да се чувстват чудесно, дори когато човек им съобщава неприятни или тъжни неща.

Твърде много положителни емоции

Изследвания може да помогнат за идентифициране на предстоящ рецидив. Проявлението на положителни емоции в неподходящи ситуации е твърде тревожен сигнал.

В друго проучване, д-р Грубер интервюира студенти, които никога не са показвали симптоми на биполярно разстройство. Данните от изследването показват, че тези, които имат положителни емоции както в положителни, така и в отрицателни и неутрални ситуации, са изложени на риск от биполярно разстройство.

Пациентите с биполярно разстройство изпитват определен вид положителни емоции. Тези емоции обикновено са егоцентрични и фокусирани върху себе си – това е гордост, амбиция, самочувствие и др. Тези емоции не са благоприятни за социални взаимоотношения, например любов и състрадание.

Хората с биполярно разстройство си поставят високи цели, много са чувствителни към похвали и награди, и в периоди на мания, някои дори вярват, че имат свръхчовешки способности.

Положителните емоции трябва да бъдат уместни

Положителните емоции не са много полезни и за хора, които не страдат от биполярно разстройство. Въпреки, че положителните емоции като цяло са добри за психологическото състояние в момента, когато се проявяват в грешната ситуация, техния положителен ефект изчезва. Така, че положителните емоции са полезни в точното време и на точното място.