Сотир Цацаров е предложен за главен прокурор

2
Добави коментар
gostq
gostq

Очаквано седем членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли номинацията на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор. Това се случва няколко часа след като съветът прие скандални правила за избор на наследник на Борис Велчев.

Зад Цацаров, чиято номинация беше очаквана, са застанали бившият заместник -главен прокурор Михаил Кожарев, който е подписал първи предложението, и Ясен Тодоров, издигнат от „Атака“. Останалите петима са – Каролина Неделчева (ГЕРБ), Магдалена Лазарова-Проданова (ДПС), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ), както и от доскорошната съдия от Апелативния съд в Пловдив – Галя Георгиева.
От администрацията на съвета криеха кой стой зад номинацията, а Кожарев я оповести пред агенция „Фокус“.

„Да, действително внесохме в деловодството на ВСС подписка за кандидатурата на Сотир Цацаров като главен прокурор“, потвърди Тодоров пред „Труд“.

„Подкрепих г-н Цацаров за главен прокурор на базата на моя професионален опит на следовател, част от който е работата ми като инспектор – отговарях за пловдивския апелативен район. В този период се запознах лично с г-н Цацаров и се убедих, че мнението на прокурорите от пловдивския апелативен район е изключително високо за него. Ценят го и като администратор, и като специалист по наказателно право. Затова считам, че е много подходящ за поста главен прокурор. Залагам на личните си впечатления от него, както и на мнението на много, много магистрати, които говорят за него като за човек с безупречна репутация“, заявява Ясен Тодоров.

Показателна е бързината, с която кандидатурата на Цацаров беше издигната. Името му се спряга от няколко месеца, като за него преди време вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че е „стабилен съдия“.

„Виждам процедурата по избор на нов главен прокурор като състезание на идеи и състезание на кандидати. Предложението за кандидатурата ми е подписано от седем члена на ВСС и след проведени предварителни разговори с тях, дадох и необходимото писмено съгласие за внасяне на това предложение. Първият разговор за възможността за издигане на такава кандидатура беше проведен с мен от г-н Михаил Кожарев, заместник-главен прокурор до момента на избора му за член на ВСС. Благодаря на тези колеги за доверието към мен“, каза малко след официалното оповестяване на номинацията му Сотир Цацаров, цитиран от агенция „Фокус“.

Правила, но за нашия човек
По-рано днес при обсъждането на правилата за процедурата за избор на нов главен прокурор си пролича, че някои членове на съвета имат предварителен сценарий. ВСС прие скандални правила, с които „обърнаха“ досегашната практика на съвета и приеха вотът да е електронен. При избора на шеф на следствието гласуването беше реално само за избрания – Бойко Найденов, защото след като той събра необходимите гласове, членовете на съвета решиха да не подлагат другият кандидат – Евгени Диков. Според юристи това не е правилно и е основание за обжалване на избора.

Освен това досега винаги при наличие на повече от една номинация, изборът се провеждаше с бюлетини.
За това предложение, което членовете на съвета приеха с 13 гласа „за“ също нямаше ясни мотиви. Според Соня Найденова системата е била използвана от предишния състав на съвета и не е имало проблеми. Според Ясен Тодоров трябвало да се види „накъде върви светът“ и прочете текст от държавен вестник от юли тази година. В него е отбелязано, че следващите избори за ВСС ще са по електронен път.

„Какво налага десетилетна практика на ВСС за гласуването с бюлетини да се променя. За всяка промяна трябва да има причина. Ако пред обществото застанат двама кандидати то трябва да разбере кой каква подкрепа е получил“, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Според него гласуването с бюлетини ще улесни евентуална проверка при обжалване.

Според главният инспектор Ана Караиванова гласуването с бюлетини най-обективно отразява резултата от избора и припомни, че има решения на Върховния административен съд, в които се казва, че е задължително да се проведе гласуване за всеки кандидат.

А Юлия Ковачева заяви, че чрез електронното гласуване някой може да се гласува два пъти „за“ кандидатите. Колежката й Галя Карагьозова пък отбеляза, че трябва да се провежда гласуване за всички кандидати, не само за един, защото математически няма да може да се прецени колко гласа са били „за“ даден кандидат. В крайна сметка надделя аргументът, че сме в 21 век и трябва да се гласува електронно.

„Ако има сценарий, не е добър“
Бившата депутатка от ГЕРБ Юлиана Колева прокара предложение, което нито на заседанието, нито след това пред журналистите успя да мотивира. Според него кандидатурите ще се гласуват, не по азбучен ред, както винаги досега се е случвало, а по реда на постъпване на предложението. Тук отново се намести Лазар Груев, който предложи редакция, чрез която да се осигури задължително гласуване на всички кандидати. Той отново повтори аргумента си – „обществото трябва да знае колко гласа са получили кандидатите. Ако сме публични- да сме публични докрай“, заяви Груев.

Предложението беше отхвърлено, но за него никой не гласува против. Имаше девет гласа „за“ и девет „въздържали“ се.

След това Груев коментира пред журналисти, че не е могъл да разбере защо ще се гласува по поредността на постъпване на кандидатите. Още повече, че в закона се казва, че те се изслушват по азбучен ред и е логично и така да се гласува. На въпрос защо се променя така процедурата, шефът на ВКС заяви: „Защото сме 21 век и трябва да въвеждаме електронните технологии.“
„Сега ще ви кажа нещо важно. Демокрацията и публичността имат два компонента – първият са процедурите и правилата, а другият е състоянието на духа. Правилата гарантират формално публичност. Въпросът е състоянието на духа на този, който участва в гласуването“, отговори Груев на въпроса за това дали е застрашена публичността на избора.

На въпрос дали има предварителен сценарий на за точно определен кандидат, председателят на ВКС заяви: „Ако има, не е добър.“

Кой е Сотир Цацаров
Сайтът judicialreports.bg наскоро припомни факти от биографията на Цацаров. Той става член на БКП в казармата още преди да започне обучението си по право в Софийския университет. След дипломирането си става съдия в Районния съд – Асеновград. Четири години е редови магистрат, а после непрекъснато е административен ръководител. През 1996 г. става председател на Районния съд – Асеновград. През 1998 г. се премества като зам.-председател в горестоящата инстанция – Окръжния съд – Пловдив, без да е бил редови съдия в този съд. Година по-късно вече е негов председател. И така от 1999 г. до 2012 г. Цацаров е председател на Окръжния съд – Пловдив.

Цацаров е един от съдиите, който през 2010 г.задържа в досъдебното производство програмиста Максим Савов. Той беше осъден на първа инстанция за грабеж и прекара пет месеца в ареста. (Савов беше окончателно признат за невинен от Върховния касационен съд, а преди няколко дни стана ясно, че е осъдили и прокуратурата на втора инстанция.)

Преди време министър-председателят Бойко Борисов намекна, че следващият главен прокурор може да е съдия. В интервю за „Нова тв“ той заяви: „А защо не и съдия да е новият главен прокурор, за да познава по-детайлно работата и на съда, и съответно да може да накара прокурорите, които пък са началниците на полицаите в досъдебното производство, да събират по-качествено и по-точно доказателствата.“

Източник dnevnik.bg