Фестивал на старинната носия – Жеравна – TVT

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Фестивал на старинната носия – Жеравна

Уникален по своя характер и настроение фестивал, посветен на старинните носии, на традициите и фолклора, се провежда ежегодно от 2007 г. в село Жеравна. Мустото е избрано не случайно – Жеравна, община Котел, е село, обявено за архитектурен резерват, пазещо автентичникъщи от Възраждането с типично българска атмосфера.

На фестивала на старинната носия обикновено се събират хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така както са го правили техните пра дядовци и баби преди 100-150 години. Инициативата за провеждането му е на фондация “Българе”, а организирането на събитието е съвместно с община Котел и кметството в село Жеравна.

Някои наричат този фестивал „машина на времето” и веротяно  – с право. Може би защото нещото, което обединява участниците, е, че всички са облечени с фолклорни носии – автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по вкус и размери…

И през 2010 година край Жеравна, на третото издание на фестивала, всеки беше пременен в старинно облекло, изразяващо неговия произход, нрав, материално положение или занаят. Самото присъствие е изключително, автентично преживяване, което няма как да се сравни с нещо друго.

 

Гледайте в програмата на Телевизия Туризъм поредицата фолклорни и етнографски материали в рубриката „Гласовете на България”. Тя се излъчва в рамките на информационния блок на телевизията „Туризъм инфо” преди всеки кръгъл час.

 

Следете и за документалния филм „Пътуване към оживялото Възраждане” – за корените, историята, поуките и живите днес туристически обекти от времето на българското Възраждане – „Етъра”, Самоводската чаршия в Търново, град Елена, Старият Златоград, Копривщица и др.

 

Текст Телевизия Туризъм, снимки в галерията – архив на Телевизия Туризъм, видео – Телевизия Туризъм