Филип Лам- Големите мъже

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Биография:

Филип Лам е роден на 11 ноември 1983 г. в Мюнхен. Играе предимно като ляв или десен краен защитник, но също така може да изпълнява и функциите на дефанзивен халф. Филип Лам израства в квартала на баварската столица Герн, където баща му работи във футболното училище. Първите си стъпки във футбола прави именно в отбора на Герн. От 1995 г. играе първо при децата на Байерн Мюнхен, а след 2001 г. и в аматьорския състав на тима в регионалната Южна лига на Германия. В младежките формации играе като централен и дефанзивен полузащитник, а в най-първите си години дори и като крило.

Професионална кариера: 

На 13 ноември 2002 г. идва и дебютът му при мъжете, при това в среща от Шампионската лига, където влиза като смяна в 90-та минута на мача Байерн – Ланс. 

Конкуренцията на неговия пост при баварците е жестока (при наличието на играчи като Вили Саньол и Лизаразу) и затова през 2003 г. Лам е даден под наем за два сезона на Щутгарт. При „швабите“ записва редица силни мачове, които редува с контузии. Изиграва 53 срещи за Щутгарт и отбелязва 3 гола.

През лятото на 2005 г. се завръща в Байерн Мюнхен и на 19 ноември дебютира с червения екип в Бундеслигата срещу отбора на Арминия Билефелд. До края на сезона Лам изиграва 20 мача в Бундеслигата и 3 в Шампионската лига. 

През сезон 2006/2007 защитникът играе във всичките 34 мача на баварците в Бундеслигата, записва още 9 участия в Шампионската лига, като само два пъти напуска терена като смяна. Лам прави много силен сезон, но за негово съжаление същото въобще не се отнася за Байерн, който регистрира едно от най-лошите си представяния.

Следващият сезон 2007/2008 е преломен в кариерата на Лам. Той не е доволен от това, че играе отляво, като неколкократно заявява желанието си да играе на предпочитания от него пост десен защитник, но това така и не се случва. След края на сезона се появяват слухове, че Филип Лам ще напусне „Алианц Арена“ в посока Барселона, като по всичко личи, че бранителят е сигурно ново попълнение на каталунците. В последния момент обаче настъпва обрат и Лам преподписва с Байерн до лятото на 2012 г., решавайки да остане верен на клуба. 

През сезон 2009/2010, под ръководството на новия наставник Луис ван Гаал, Лам най-накрая получава възможността да играе в дясната зона на защитата и след малко колебливо начало, той прави една от най-силните си години във футбола. Лам формира убийствен тандем с новото дясно крило Ариен Робен, като завършва сезона с 1 гол и 12 асистенции.

Освен това Лам е определен за втори капитан от Ван Гаал, а след напускането на титуляра Марк ван Бомел през януари 2011 г. в посока Милан, защитникът става новият капитан на Байерн и доиграва сезона като такъв. 

През сезон 2011/2012 Байерн губи от Борусия Дортмунд и на двата домашни фронта – Бундеслигата и Купата на Германия, но се класира за финала в Шампионската лига, на който баварците са домакини, като това е прецедент в историята на турнира. Съперник на Байерн е Челси. След куп пропуски Байерн повежда с гол на Томас Мюлер в 83-ата минута, но малко след това Дидие Дрогба изравнява и праща мача в продължения. В тях Ариен Робен изпуска от бялата точка за баварците и така се стига до дузпи. Филип Лам е първият изпълнител за Байерн и успява да преодолее Петър Чех, но след това пропуски правят Ивица Олич и Бастиян Швайнщайгер и Челси грабва купата.

На 8 ноември 2009 г. Лам получава най-голямата глоба в историята на Байерн Мюнхен до момента, възлизаща на около 25 000 евро. Причина за това е интервю за Süddeutsche Zeitung, което защитникът дава без позволението на клуба. В него той си позволява да критикува трансферната политика на Байерн и липсата на философия за играта, както и на стратегическо планиране.

Този инцидент предизвиква смесени реакции от феновете и медиите в Германия и по света, като някои смятат, че Лам трябва да пази мнението си за себе си, а други се възхищават на смелостта му. Въпреки солената глоба и критиките от ръководството на клуба, защитникът запазва титулярното си място в баварския гранд.

Национален отбор:

За националния отбор на Германия Лам изиграва първия си мач на 18 февруари 2004 г. срещу Хърватска (2:1). Налага се като титуляр на поста ляв бек и през календарната 2004 г. изиграва за Бундестима 15 срещи от 16 възможни, включително и трите мача на Евро 2004. Заради контузии през 2005 г. Лам не записва нито един мач за Германия и пропуска турнира за Купата на Конфедерациите.

След 14 месеца отсъствие Филип се завръща в състава на 1 март 2006 г. в двубой срещу Италия (1:4). На 9 юни 2006 г. играе в мача на откриването на Световното първенство в Германия срещу Коста Рика и дори открива резултата с изключително красив гол от далечно разстояние. На 14 юни в двубоя с Полша е обявен за играч на мача и впоследствие става част от идеалния отбор на първенството. Той е единственият играч от отбора на Германия, който записва пълни 90 минути във всички срещи.

На 22 август 2007 г. в мач срещу Англия слага за пръв път капитанската лента след смяната на Бернд Шнайдер. Съотборниците му в националния отбор галено го наричат „Паоло“, прякор даден му от Юрген Клинсман (от Паоло Малдини – идолът на Филип Лам). В Байерн е познат като „Wireless Lahm“, а кръстник му е Мемет Шол.

На Евро 2008 в Австрия и Швейцария Лам започва като титуляр във всички мачове на Бундестима, като е сменен само веднъж – на финала, след като получава рана, която трябва да се зашие, за да се затвори. В началото на турнира Филип играе като ляв бранител, но след това заменя неубедителния Мaрсел Янсен отдясно и така е до финала.

На 25 юни 2008 г. на полуфинала с Турция Лам вкарва победния гол в последната минута на мача и така класира Германия на финала. Той описва това попадение като най-важното в кариерата си. Защитникът на Байерн е избран и за играч на мача, въпреки че по-късно споделя, че според него това не е било напълно заслужено.

На финала, който е на 29 юни, Бундестима се изправя срещу набиращия все по-голяма скорост отбор на Испания, но за Германия остават сребърните медали.

Следващият голям форум е Световното първенство в ЮАР през 2010 г., а Лам е незаменяем титуляр във всички мачове на Германия, като става единственият играч на Бундестима, който е играл във всяка една минута. След като титулярният капитан Михаел Балак отпада от Мондиала заради контузия, Филип Лам го наследява на поста. Защитникът извежда Бундестима за първи път с капитанската лента в мача с Австралия (4:0), като се превръща в най-младият капитан на Германия на световни първенства.

Съдбата отново го среща с Испания, но този път на полуфинал и отново германците прекланят глави след минимално поражение с 1:0. След това те печелят малкия финал с Уругвай – 3:2 и стигат до бронзовите медали.

В квалификациите за Евро 2012 Лам играе във всичките 10 мача на Бундестима, който постига 10 успеха и без проблеми се класира за шампионата на Стария континент в Полша и Украйна.

Още за Филип Лам:

Извън спорта Филип Лам се занимава активно с благотворителност. През декември 2007 г. основава фондация „Филип Лам“, която помага на деца и юноши в неравностойно положение в Европа и Африка.

През август 2011 г., когато е едва на 27 години, Лам издава своята автобиография – „Неуловимата разлика – как се става топ футболист“ („Der feine Unterschied: Wie man heute Spitzenfußballer wird“). В нея той описва футболната кариера и личния си опит, споделя мнението си за играта като цяло, за футбола и социалната му роля, както и за ефективността на различните треньорски и тренировъчни методи. Автобиографията става бестселър в Германия, а медиите ѝ отделят сериозно внимание. Не се минава и без критики към Лам заради част от книгата, в която анализира и коментира работата на някои от бившите си треньори, като самият той критикува имена като Руди Фьолер и Отмар Хитцфелд.