Как да подобрим самочувствието си?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Ако напоследък самочувствието ви е за­почнало да се пооронва, не се притесня­вайте. Има много начини да си възвърне­те старото отношение към себе си.

Погледнете се от друг ъгъл.

Има различни от досегашните роли, в които може да се въплътите и въз основа на които да изградите наново самочув­ствието си. Вместо „мениджър про­дажби“, „борсов анализатор“ или „майка“ започнете да мислите за себе си като за „организатор обществени събития“, „страхотен готвач“, „умел градинар“, „добър приятел“ и т. н.

Престанете да се съдите прекалено строго и променете отрицателното от­ношение към себе си с положително.

Една поговорка гласи, че е по-добре да направиш опит и да се провалиш, отколкото изобщо да не пробваш. Изберете си област или дейност, която ви е интересна, и си поставете някаква цел. Така ще на­мирате смисъл в ежедневието си и ще изпитвате удоволствие от преследва­нето на целта, без значение дали ще я постигнете.

Отделяйте време за себе си.

Прочетете вестника, водете си дневник, отидете да поплувате. Това важи особено много за жените, които са толкова зае­ти да се грижат за другите, че често пренебрегват собствените си нужди и интереси.

Хранете се пълноценно и поддържайте добра форма без значение по какъв начин – като използвате стълбите по-често или като спортувате във фитнес зала­та. Резултатът е, че ще се чувствате прекрасно и ще имате повече енергия за други дейности.

Оценявайте положителните си каче­ства.

Помислете кои са най-хубавите ви страни – вие сте добър събеседник, внимателен, щедър и т. н. Направете списък с тях и непрекъснато го допълвайте. Когато имате нужда от повди­гане на духа, просто прочетете списъ­ка. Научете се да виждате положител­ната страна на недостатъците си. На­пример ако имате лошия навик да го­ворите по телефона твърде много, ка­жете си, че това е начин да покажете колко цените приятелите си и да под­държате отношенията си с тях.