Сръбско магарешко сирене е най-скъпото сирене в света

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Сръбски природен резерват твърди, че сиренето му от магаре е най-скъпото сирене в света.

Засавица е един от най-известните природни резервати в Сърбия, а местната ферма за магарета продава сиренето при цена от 1000 евро килограма, предава Ройтерс. Фермата, която се намира на около 80 километра от сръбската столица Белград, има 130 мъжки и женски магарета и е единственото място в света, където се доят магарета, отбелязва агенцията.

Всяка от женските във фермата се дои на ръка три пъти дневно, тъй като няма доилни апарати за магарета.

„При тези животни, извън факта, че ги спасяваме от изчезване, тъй като бройката им в тези райони падна рекордно, правим определени продукти, които помагат за оцеляването, за развъждането и за приемането им от хората“, казва директорът на резервата Слободан Симич пред агенцията.

За да се произведе 1 килограм сирене са нужни 25 литра магарешко мляко.

„Никой не произвежда магарешко сирене в Европа или по света, няма информация да произвежда, а и едва ли някой би произвеждал, тъй като би било невероятно скъпо. В европейски контекст, цената би достигнала 3-4-5 000 евро (за килограм). Но ние се опитваме да произвеждаме подобен продукт и го предлагаме на приемливата цена от около 1000 евро, което го прави най-скъпото сирене в света. Няма по-скъпо сирене в момента, нито по-ценно, нито в подобни ниски количества“, казва Симич.

Той се надява, че фермата ще започне скоро да изнася сиренето за Великобритания, Германия и за останалия свят.

Източник: spekulanti.com

от

Нина Тодорова

13 ноември 2012, 09:24

Нина е главен редактор на Kulinaria.bg, изкусен майстор в кухнята и естет.
Обожава фотографията, любител е на автомобилите и високите скорости, най-вече Бъмбълбий.

Небето е лимитът. Полетите и скоковете от високо – изключително изживяване, скоковете в дълбоко – истинско предизвикателство.
Отхапаната ябълка е страст, особено гарнирана с шоколад и сладолед. Винаги може повече и още!