9 идеи за малки жилища

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

9 идеи за малки жилища

20.11.2012 г.

Живеете в малко жилище? Не сте само вие. Всъщност в днешно време повечето хора в големите градове живеят в малки жилища. Обзавеждането на малък апартамент е предизвикателство, дори и за добрите интериорни дизайнери, затова подбрахме за вас някои съвети за по-функционално организиране на пространството.

Разделяй и владей

Ключът към обособяването на отделните зони е разделянето. Например ако разполагате с една голяма стая, която трябва да изпълнява функциите на всекидневна, трапезария и спалня, опитайте да създадете някакви граници между отделните зони, използвайки част от мебелировката – например отворена библиотека. По този начин си осигурявате относителна уединеност, както и място за вашите книги.

Чисти линии

Изберете семпли мебели с изчистен силует. Пищните мебели с различни орнаменти ще обсебят целия интериор и ще създадат напрежение в дома ви. Модерният минималистичен стил е много по-подходящ що се отнася до малките жилища.

Креативност

Бъдете креативни и търсете нетрадиционни решения. Така например, ако имате нужда от малка масичка и в същото време няма къде да поставите книгите си, може да ги подредите една върху друга и да ги използвате като малка масичка.

Модулни мебели

Модулните мебели могат да се комбинират по различен начин, така че да бъдат едновременно функционални и да не заемат много пространство. Например една обикновена табуретка може да ви служи като поставка за крака или като масичка за кафе. Ако пък решите, че ви трябва повече място, просто я премествате в ъгъла и освобождавате пространството.

Мултифункционални мебели

Също както модулните мебели, мултифункционалните мебели служат за няколко цели едновременно, и въпреки че не могат да се местят, са доста полезни, в случай че не ви достига място. Вземете за пример тази голяма маса. Може да я използвате като трапезарна маса или като кухненски остров, на който да приготвяте вечерята.

Използвайте ъглите

Ъглите – няма как да минем без тях, освен ако не живеем в кръгла къща. Някои биха казали, че ъглите са неизползваеми, но това изобщо не е вярно. Една от опциите да освободите повече пространство в стаята е като поставите дивана в ъгъла, както е показано на снимката.

Огледала Създайте илюзия за повече пространство с помощта на огледала. Огромното огледало, поставено до масата в трапезарията, отразява антрето и стълбите, като по този начин създава усещане за удвояване на пространството.

Прозрачни мебели

Независимо дали ще са стъклени или пластмасови, мебелите от стъкло биха били много подходящи за едно малко жилище, тъй като те позволяват на светлината да премине през тях и олекотяват пространството.

Рафтове

При малките жилища е добре да запазите пода свободен. Стените обаче може да използвате както си искате. Най-доброто решение в случая са рафтовете. Рафтовете са перфектни за книги, снимки или други декоративни предмети. Така освен място за складиране получавате и страхотна декорация.

Източник: decoist.com
Посещения: 2687