7 примамливи причини да посетим Истанбул – тема за Истанбул – Idi.bg

46
Добави коментар
tao
tao

 

 

Има достатъчно причини да посетите Истанбул. Този прекрасен град, разположен на два континента е абсолютно бижу. Той притежава всичко, което трябва да притежава една столица, а невероятната му история се простира от зората на цивилизацията до днешни дни. Тук има внушително наследство от изкуство, архитектура, многоцветна култура и огромно разнообразие от развлечения. Ето и кои са нашите 7 причини да посетим Истанбул:

 

1. Рай за туристите

 

}

 

Една от основните причини да посетите Истанбул е това, че той е туристически рай. Лесно е да се ориентирате пеша и на малка територия са разположени многобройни атракции и красиви гледки. Истанбул ще се хареса особено много на фотографите, тъй като през по-голямата част от годината светлината е просто чудесна, улиците и жителите са интересни а кварталите – автентични. Истанбул се намира и на чудесно място край морето и ще Ви предложи огромно разнообразие от музеи, пазари, джамии и изкуство.

 

2. Хотелите

 

 

Ако сте почитатели на бутиковите хотели, то имате много поводи да посетите града. В Taksim и Harbiye има наистина отлични хотели. И двата квартала се намират в новата част на града, разположена от европейската страна на Истанбул, а в тях ще намерите много добра селекция от международни хотели на приемливи цени. Taksim е чудесен за шопинг и забавления. Ако искате да имате гледка към Златния рог, морето и синята джамия, отседнете в Sultanahmet. Ако предпочитате по-скъпите хотели се насочете към тези по бреговете на Босфора и западните предградия.

3. Шопинг

 

 

Тук пазаруването е цяло приключение и дори само заради него, Истанбул си заслужава посещението. Отправете се към големия покрит пазар Капалъ Чарши и малките пресичащи се улички, или към пазара за подправки. Внимавайте да не Ви подведат, научете се да се пазарите и ще откриете страхотни сделки. Всички традиционни пазарни зони се намират в стария град, така че ако предпочитате по-модерните бутици се насочете към многобройните молове в новия град. Най-ексклузивният мол е Kanyon, който се намира в квартал Levent. Ако търсите килими, разходете се из Sultanahmet, а друга добра покупка е местният полускъпоценен камък халцедон.

 

4. Крайбрежието

 

 

Ех, този Босфор! Протокът, който свързва Мраморно с Черно море и разделя Европа от Азия е наистина впечатляващ. За да го видите в цялата му красота отидете през пролетта, когато дърветата див рожков, които растат по бреговете са натежали от тъмно розови цветя. Круизите по Босфора са сред най-атрактивните дейности в Истанбул. Направете тази разходка през нощта когато светлините на сградите се отразяват и танцуват във водата. През деня пък, ще можете да видите старинни дървени къщи от Османската империя, 6 двореца, 2 средновековни замъка и 2 моста.

5. Историята

 

 

Историята на Истанбул е вплетена в материята на времето от древни времена. Градът винаги е бил стратегическо място, а е бил част и от „пътя на коприната“, което изиграва огромна роля в развитието му. Истанбул е бил перлата на три империи и е останал все така пищен и изпълнен с живот. Историята му прозира през мултикултурната архитектура – синята джамия, двореца Топкапъ, църквата Света София, двореца Dolmabahce, джамията Sulemaniye, Bankalar Caddesi, кулата Galata. Всички те трябва да бъдат част от Вашето посещение в Истанбул.

6. Наслада за небцето

 

 

Ако смятате, че турската кухня е мазна смесица от месо в питка, не можете да си представите колко грешите. Турската храна е вкусна. Тук влияние отново оказва разнообразната култура на Истанбул, която се отразява и в местната кухня. Опитайте многообразието в някой традиционнен ресторант или механа – очакват Ви ароматно месо, всякакви мезета, зеленчукови сосове и още много други изненади. Разбира се, няма да минем и без дюнер, но тук той е с крехко и сочно месо, и пухкав хляб. Хапнете си и от някоя интересна салата, а за десерт си оближете пръстите с баклава и локум.

7. Нощен живот

 

 

Нощният живот на Истанбул е изключителен. Когато слънцето залезе, Босфора засиява със светлината на милион звезди и купона започва. Много от ресторантите разполагат с тераси на покрива и ще Ви предложат жива музика. Ще намерите и много барове, клубове и дискотеки – особено по улица Istikal в Beyoglu. Ако сте чували, че средиземноморските острови са известни със своята парти сцена, то Истанбул никак не им отстъпва!

 

 

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2396 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност