Цветен експеримент в спалня за гости

4
Добави коментар
kaladesignbg
kaladesignbg

И светлината затанцува сред малинови акценти…

 

Спалнята – това съкровено и интимно кътче в жилището си е нашият най-приятен пристан за почивка в края на всеки делничен ден и фокус на лежерен мързел през уикендите.

В повечето случаи това помещение за лично ползване остава скрито от любопитни чужди погледи и затова понякога с известно пренебрежение не му отдаваме необходимото внимание – че нали си е само наше, какво като било малко поразхвърляно?!

И още – точно заради предназначението на спалнята предимно за релакс, в много случаи й отреждаме най-мъничкото и с недобро изложение в дома – нали ще спим, за какво е необходимо слънцето да ни събужда още призори?

Да, всичко това е вярно, но когато ни дойдат скъпи гости…

Точно за гостите и старанието да се представим подобаващо пред тях става въпрос сега или по-точно – интерпретацията на това внимание в интериорния проект на спалня за гости, който ви представяме.

Автор на този успешен цветен експеримент е дизайнерът Яна Мечкарова от студио “Кала Дизайн”, чийто разказ за опитите в  “интериорната лаборатория” ви предаваме:

“Това помещение с много добра квадратура и разпределение всъщност имаше един съществен недостатък – изложението.

Намира се на приземен етаж от североизточната страна на просторна двуетажна къща, поради което светлината в него беше крайно недостатъчна.

Предвидено е да се използва като спалня за гости, което бе много удобно решение, защото помещението разполага с отделен самостоятелен външен вход. Непосредствено до спалнята се намира баня, отделена само с една врата.

Тъй като пространството позволяваше, без много колебания отделихме 90 см в дъното на стаята чрез преграждане с интериорни плъзгащи врати. В образувалата се ниша “скрихме” хладилник, мивка и шкафове с необходимото  работно осветление.

С две думи, снабдихме гостите с мини-кухня, за да повишим степента на комфорта им при престоя в къщата.

Предверието към банята  обособихме като артистичен дрешник с огледало и място за сядане.

На широкото легло отредихме централно място в спалнята. Точно отсреща застана малка ТV композиция, кояро играе роля на ажурна преграда между двете функционални зони.

Разпределението бе направено по най-функционалния възможен начин, но все още проблемът с мрачната обстановка и студената светлина от север оставаше нерешен.

Ето защо заложихме на светли и меки тонове. Щедро използвахме белия цвят, за да симулираме добра осветеност.

Чрез малиновите акценти в интериорното решение “поканихме” светлината в помещението и тя започна да играе по повърхността на мебелите.

Флоралните мотиви по гардеробите освежиха допълнително атмосферата.

Накрая снабдихме плъзгащите врати с LED осветление в горната им част. По този начин се убедихме, че и в най-тъмните кътчета ще има свежи проблясъци.

За централно осветление в спалнята избрахме пищен полилей с кристали в неокласически стил, който да подсили търсения ефект. Огледалата са с рамки, третирани с метализирана боя.

Точно тези детайли “улавят” оскъдното слънце и разпръскват лъчите му навътре в помещението.

А най-подходящият фон за този цветен интериорен експеримент в спалнята за гости, внасящ допълнителна доза уют и топлина, се  оказа паркет от масивна дъбова дървесина.”

Вместо заключение, един простичък съвет: ако светлината в жилището ви е недостатъчна, просто я поканете по-настойчиво да влезе!

 

Галерия:

За контакти:

Инж-дизайнер: Яна Мечкарова

Студио “Кала Дизайн”

tel. 0888780852

e-mail:  [email protected]
[email protected]

www.kala-design.com