Тема: Запояване на проводник със запалка, възможно ли е това?

32
Добави коментар
umugul
umugul

Едва ли е велика тайна как се удължава проводник и какви са стандартните начини за това. Предполагаме, че всеки поне е виждал как се спояват два проводника, за да се удължат, когато се налага. Въпреки, че проводниците могат да се удължават с щак клема, лустер клема и други, най — качествена и здрава е връзката, когато двата проводника се споят с помощта на най — обикновен тинол и добър поялник. Използването на тинол е задължително, не само за да се споят добре проводниците, но и да се предпазят от окисляване с времето. Тук няма да говорим как се запоява с поялник, а ще ви предложим един малко по-нестандартен и много лесен начин за запояване на два проводника, ако се налага да ги удължите, а нямате поялник под ръка. Този начин на запояване е наистина интересен и много нестандартен, но може да ви избави от някой неприятни ситуации или пък да ви направи герой в очите на някоя крехка млада дама. И така, ако ви се наложи да запоите два проводника и нямате поялник, можете да използвате най–обикновена запалка, за да го направите. Да, прочетохте правилно–запалка. Преди обаче да продължим и да ви покажем как можете да използвате запалката сме длъжни да ви предупредим, че това не е много професионално, а просто ще ви свърши работа за момента. Другото, което трябва да знаете е, че този метод е приложим с проводници със сечение до 2.5 кв.мм. Проводниците с по–голямо сечение също могат да се запоят по този начин, но ефективността от запояването няма да е толкова голяма.
След тези важни уточнения пристъпваме към етапите на запояване на проводниците с помощта на запалка. Ако се налага да запоите едножичен или многожичен проводник с помощта на подходящ инструмент отстранете гуменото покритие и оголете проводниците малко повече от необходимото ( 5 – 6 см). След като ги оголите добре ги усучете, като се постарайте ъгъла между двата проводника да е около 90 – 120 градуса.След като проводниците са добре усукани, намотайте около тях тинол. Сега ви остава само да запалите със запалката края на проводниците. При този етап е важно пламъка на запалката да не е директно върху тинола, тъй като, за да стане качествено запояването на проводниците е необходимо тинола да се разтапя от температурата на нагретите проводници.
Това, което ви остава да направите е, след като изстинат, да отрежете излишното количество от проводниците и вече имате една перфектна електическа връзка.