Когато бебето плаче

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Всичко би било чудесно, ако в момента на обявяването на бебешката тревога по тялото на мъника светват бутони, които сигнализират какъв е проблемът и показват мястото. Ярко жълт в областта на пелените, оранжев за хранене, червен при болка. Ех, мечтата на всяка майка е поне дете с инструкции за употреба. Така майчиното щастие щеше да е пълно! 

Но, за съжаление, действителността е груба и жестока. Или не толкова, ако не се тревожите и подходите с внимание. Това е първото и основно нещо, което трябва да се направи с плачещото бебе. Да му се обърне внимание. Имайте предвид, че плачът сам по себе си е късен сигнал за всичко – щом се появи, нещата вече са много извън контрол. Особено що се отнася до храненето на човечето. Но нека започнем от начало.

Първо и основно – никой не може да бъде разглезен с любов! Изключително важно правило. Бъдете сигурни, че новороденото или дори шестмесечно бебе не плачат, защото искат точно сега да ви прекъснат работата. Плачат, защото имат някаква нужда и мама е човекът, който трябва да откликне на тази нужда. Може би ще ви се стори интересен фактът, че бебетата в развитите страни плачат повече от бебетата в т.нар. „трети свят“. Оказва се, че бебетата в Америка прекарват 67% от времето си сами, докато тези в Корея, едва 8,3%.

Близостта на майката и готовността ѝ да отговори на нуждите на мъника са основният фактор за намаляване на стреса при бебето и съответно редките пристъпи на плач. Не забравяйте, че това е единственият начин това малко същество да сигнализира за нуждите си.

И така – какво трябва да направим? Да се погрижим да идентифицираме и отстраним проблема.

Пълни пелени Установява се най-лесно (само с едно подушване) и се отстранява със същата лекота. Желателно е да стане чрез измиване, а не само да се използват мокри кърпички. Добре е кожата на бебето да бъде оставена да подиша известно време, а то да порита голичко. Мъниците обичат тези моменти, а е добре и като закалителна процедура при по-малките и като момент за игра при по-големите.

Празен стомах Обикновено това е първото нещо, за което си мисли всяка майка – гладно е! Което не би било проблем, защото най-лесното решение е да предложите гърда и всичко да си дойде на мястото. За съжаление обаче, повечето жени започват трескаво да проверяват часовниците и да се чудят защо не е издържало заветните три часа, или не е проспало „необходимите“ 6 часа нощна пауза. Тук мога да кажа само: „Добре дошли в реалния свят!“. В него бебетата, които са човешки същества, точно колкото сте и вие, имат реални човешки нужди. Хранят се, когато искат и ядат, по колкото си искат. И това не е каприз, а нормално функциониращ стомах.

Кърменето при новородено може да продължава между 20 и 50 минути, като е желателно да бъдат предложени и двете гърди, а само час по-късно човечето отново да е гладно. В това няма нищо особено и нищо ненормално. Водете се по бебето и по пълните пелени. Ако има поне три изхождания по голяма нужда с размер колкото чаена лъжица и поне 5-6 мокри пелени в денонощие, то кърмата му стига и всичко е наред. В противен случай, или при други тревоги, най-добре се свържете с консултант по кърмене (0896418488 е телефонът на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“).

Колики (или друг вид болка) Между другото в страните, за които вече споменах, където бебетата прекарват много по-малко време сами, дори нямат дума за колики в речника. Явно те са явление основно в развития свят и със сигурност имат много общо с храната, която поемаме. Но не общоприетите табута за кърмачки са виновни. Всъщност няма нужда да изваждате каквото и да било от менюто си. Все пак всичко се преработва от стомаха и не достига в сурово-смлян вид до бебето вътре в кърмата. Хапвайте и портокали, и други цитруси, и зеле, и бобови. Само не прекалявайте. И гушкайте бебето. Няма по-добро лекарсво от топлината на мама.

Топло или студено Това, между другото, е една от най-честите причини, създаващи дискомфорт при бебетата. В желанието си да ги предпазим от боледуване често ги навличаме с твърде много дрехи. Затова първо проверете температурата в стаята. Ако вие може да ходите вътре с къс ръкав, а мъникът е облечен с два дълги ръкава, елече и на всичкото отгоре сте го завили, замислете се дали не му правите СПА процедура. Никой не може да спи в сауна. Дори на студ спят по-добре, отколкото на жега.

Най-добрият маркер за това дали на бебето му е топличко, или студено е нослето. Ръчичките и крачетата, особено при новородените, са доста хладни, а носът трябва да е с нормална телесна температура. Тогава всичко ще е наред. И следете за издайнически червени пъпчици по неговото сладко вратле и гърдичките му. Те обикновено са от претопляне.

Каквото и да се случва, запомнете следното – само фактът, че сте до бебето и се опитвате да го успокоите, вече въздейства върху психиката му. Дори и да не престане да плаче, да се наложи да го носите и люлеете, за него е важно мама да е там. Това му показва, че не е самò, има кой да се грижи за него и кой да го обича. А то има нужда точно от това – любов, много любов. Тя при мъниците не се изказва. Показва се, като не ги оставяме сами.

Успех!