Как да изберем нов ламиниран паркет?

1
Добави коментар
carpetmax
carpetmax

Как да изберем нов ламиниран паркет?

Избор на цвят за ламинирания паркет 

Цветът на ламинирания паркет е първото нещо, което всеки от нас гледа, когато започне да избира. Интересуваме се дали той ще подхожда на обзавеждането и останалата част от интериора ни.

Цветовите гами на ламината са доста разнообразни: букът е светъл, кленът – кафеникав, а черешата има червеникав оттенък, дъбът може да бъде светъл, тъмен, цвят круша е в светлата гама. А напоследък на пазара има доста интересни предложения на ламинат с шарката на бамбук, дънков плат, имитация на плочки и други екзотични текстури и декори.

Преди да вземете решение трябва да знаете, че светлият под ще направи стаята ви по-светла и по-голяма. Бледите цветове ще добавят усещане за чистота и спокойствие. Светлите нюанси на пода се комбинират чудесно с по-тъмни мебели.

От друга страна, по-тъмните ламинати са идеални за създаване на контраст в помещението. Те се съчетават със стени в светлите цветови гами или с друг тъмен цвят, използван като акцент в стаята. 

Дебелината на новия Ви ламинат

В характеристиките на ламинирания паркет, един от важните параметри е дебелината, която започва от 6 мм и стига до 10-12-14 мм.

Преди да изберете колко да е дебел ламелът, трябва да прецените в какво помещение ще положите подовата настилка: за стаи, в които ще бъдат поставени по-тежки мебели и ще има по-интензивно движение, е по-добре да вземете паркет с по-голяма дебелина. 

Основни системи за сглобка на ламиниран паркет

Основните системи за сглобка на паркета са две: с лепене или клик.

Системата тип клик се монтира по-лесно и по-бързо и обикновено не се налага ламинираният паркет да се шлайфа и лепи допълнително, тъй като дъските прилепват плътно и не образуват фуги.

Допълнителни материали, необходими преди полагането на ламинат

Когато купувате ламиниран паркет, Вие получавате пакетите с дъски, чийто брой е в зависимост от квадратурата, която Ви е необходима. Преди да започнете да полагате дървената подова настилка, трябва да имате представа дали са Ви необходими допълнителни материали и какви са те. По-долу ще изброим по-често използваните.

Често под ламинираният паркет се поставя термоизолиращо фолио с цел допълнително ограничение на загубите на топлина, въпреки че и самият ламинат има такива свойства. 

Друг често използван материал е стъклената вата. Тя също се използва за допълнителна топлоизолация, както и за изглаждане на неравности по пода, преди поставяне на ламината.

Первази

Третият важен детайл при поставянето на ламиниран паркет са первазите. Те трябва да бъдат избрани със същото внимание, с което избирате и самия паркет. Трвбва да прецените цвета, шарката, текстурата, а също така и количеството, което ще Ви е необходимо. 

Дължина на первазите

Няма как да прецените колко квадратни метра первази да поръчате, ако не знаете каква е дължината им. Тя се изчислява като обиколка на помещението.

Обичайно первазите са на парчета от по 2,50 м, но преди да ги поръчате, проверете отново размерите, за да не стане грешка.

Монтажът на первазите става с помощта на метални скоби, които се закрепват на стената. Тяхната бройка също трябва да бъде изчислена.

Изчисляване на броя метални скоби за первазите

За да изчислите правилно колко метални скоби ще са Ви необходими, имате нужда от малко допълнителна информация, която ние ще Ви дадем тук:

– първото, което трябва да знаете, че первазите се поставят през 50 см

– вторият важен детайл, с който трябва да  да съобразите, е че дали стените, на които ще се поставят, имат чупки – това означава, че трябва да предвидите поне по една скоба за всяка чупка.

Ъгли за первази

Между отделните парчета первази се поставят свързващи пластмасови елементи, които имат модификации за ъгли. Ъглите са външни или вътрешни, затова трябва да прецените дали ъгълът е външен или вътрешен и да прецените каква бройка от всеки вид ще Ви е нужна.

Тапи за первази

И накрая, във всеки край на первазите се поставят тапи, който придават естесвен завършен вид на перваза. 

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Ламиниран паркет в онлайн магазина на Carpet Max…

върнете се назад