Голи хора в движение

2
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Спомняте ли си за екстравагантния гений с фотоапарата господин Едуард Майбридж? Е, човекът със сигурност не е бил сам, ако ме разбирате накъде бия. Като започнем с обстоятелството, че си е сменил фамилията няколко пъти (роден Мъгъридж и преминал през Мъгридж и Майгридж, за да достигне до Майбридж), преминем през историята за убийството на един мъж (предполагаем любовник на съпругата му) и приключим с факта, че е събличал хората голи и ги е карал да се движат, за да ги заснеме. Но за това след малко.

До 30-тата си година Майбридж е бил доста далеч от фотографията и се е занимавал, при това доста успешно, с продажбата на книги. За добро или за лошо, в един прекрасен ден на отдавнашната 1860 година, той става жертва на много неприятна катастрофа с карета, която ранява сериозно всички пътници и дори убива един от тях. Предполага се, че травмата на Майбридж е засегнала орбитофронталната кора на мозъка му. Предполага се, също така, че тя става причина от този ден нататък въпросният мъж да се промени коренно и дори да зареже печелившия си бизнес и да хване фотоапарата.

Wellcome Library, London

Хваща го и още как. Днес Едуард е известен като един от бащите на киното, благодарение на революционните му изследвания на движението на хора и животни. Той е един от първите фотографи, които използват няколко фотоапарата, за да уловят динамиката на различни активности. Той е и изобретателят на зоопраксископа – устройството, с което се изобразяват заснетите серии от кадри, предшественик на модерния прожекционен апарат.

Wellcome Library, London

Между 1883 и 1886 година Едуард Майбридж заснема над 100 000 фогографии в Пенсилванския университет, от които произвежда над 700 „видеоклипа“ на двигателни модели. Много от работите му включват хора – напълно съблечени или съвсем оскъдно облечени, заети в най-различни действия като слизане по стълби, боксиране, фехтоване, скачане на въже и какво ли още не.

Wellcome Library, London

Днес откритията и похватите на този човек се използват в заснемането на много специални ефекти, а работата му е пример за много художници, кинематографи и фотографи. За физически ориентирани хора като нас пък е далеч по-интересно да видим красивите детайли на човешкото и животинското движение по онова време.

Wellcome Library, London

Ехо! В галерията има още голотия, да знаете 😉