КЛАСИФИКАЦИЯ И ОЦЕНКА НА ФИНАНСОВИТЕ АКТИВИ И ПАСИВИ

1
697
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

КЛАСИФИКАЦИЯ И ОЦЕНКА НА ФИНАНСОВИТЕ АКТИВИ И ПАСИВИ

Концептуалната промяна при МСФО 9 е, че се заменят четирите категории финансови активи (свързани с много правила при тяхното оценяване в МСС 39 Финансови инструменти: признаване и оценяване) с класификация на финансовите

[1] Вж. МСФО 9, Официален вестник на ЕС, Регламент (ЕС) 2016/2067 на Комисията от 22 ноември 2016 година, L323.

активи във връзка с последващото оценяване по амортизирана стойност, по справедлива стойност през друг всеобхватен доход или справедлива стойност през печалбата или загубата на базата на следните две условия:

а) бизнес модела за управление на финансовите активи и

б) характеристиките на договорните парични потоци на финансовия актив.

Амортизираната стойност предоставя полезна информация при вземането на решения за финансови активи, които се държат основно с цел получаване на договорените парични потоци от тях, състоящи се от плащане на главница и лихва. За всички други финансови активи, включително тези, държани за търгуване, справедливата стойност представлява по-подходящ метод за оценяване. МСФО 9 премахва необходимостта от няколко метода за обезценка (изисквани според МСС 39), като ги заменя с метод за обезценка единствено на активите, отчитани по амортизирана стойност, като това подобрява сравнимостта и прави финансовите отчети по-лесни за разбиране.

Новини от страната и чужбина

Fibank отбеляза 20 години в Бургас  Четирите съвета. Въвеждане и запознаване, опит и мнения по тема…  Пловдивските новини, които не трябваше да пропускате през седмицата  “Зaĸoнът зa личния фaлит — нe дaли, a ĸaĸъв”, “Maгиcтpaлa “Xeмyc” гoтoвa cлeд 3 гoдини”

Поддържаме извода, до който достигна дискусията по приемането на МСФО 9 между СМСС и професионалната общност, че финансовите отчети, които различават финансовите инструменти като:

n финансови инструменти със силно променливи парични потоци или такива, които са част от търговския портфейл на банките; и

n финансови инструменти с главници, държани за събиране или плащане на договорени по тях парични потоци, вместо за продажба,

биха предоставили на потребителите по-полезна информация, от-

колкото тази, която получаваха според изискванията на МСС 39. С тази промяна, на база на представената класификация, ще се оценят по справедлива стойност тези инструменти, за които текущите стойности са по-информативни, а по амортизирана стойност — тези инструменти, за които договорните парични потоци носят по-удачна информация за стойността им.

Ще представим накратко основните моменти при оценката на финансовите активи и пасиви при банките, които имат определящо значение за получаване на надеждна информация във връзка с тяхното управление.

„Счетоводни аспекти на антицикличната политика на банките в България“, доклад на юбилейна международна научна конференция „Криза и икономически растеж“, София, УНСС, 26 октомври 2012.