10-те най-големи града в света

8
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Като ученик бях впечатлен, когато другарката по география ни преподаваше за Москва. Не можех да си представя колко голям трябва да е един град, за да има население, колкото България. Днес ви предлагам да се впечатлим от градовете по света, събиращи в пределите си, най-много население. Ето списъка с 10-те най-големи града в света.

1. Токио, Япония
Според преброяване от 2011 г. Токио има население 13 185 502 души. Градът е седалище на японското правителство, а в него се намира Императорският дворец. Определян е като един от трите „командни центъра“ на световната икономика, наред с Лондон и Ню Йорк. В него се намират едни от най-големите инвестиционни банки и застрахователни компании. Според изследване от 2012 г., това е най-скъпият град за чужденци в света. Днешният архитектурен пейзаж на Токио е с една от най-модерните и съвременни архитектури.

2. Сао Пауло, Бразилия
Градът е с над 11 милиона души население и е най-големият в Южното полукълбо. Намира се на 400 км. от Рио де Женейро и на 1030 км от столицата Бразилия. Сао Пауло е финансовият център на страната, а сред забележителностите му са Музеят на изкуствата, готическата Катедрала, мостът Октавиу Фриаш. Разделен е на 31 градски общини.

3. Истанбул, Турция
Градът свързва континентите Европа и Азия и е с население над 13 милиона души. Географското местоположение става фактор за избора му от Константин Велики през 324 г. и обявяването му за столица на Римската империя през 330 г. Днес Истанбул е икономически център на страната и средище на различни култури. Сред забележителностите му са Топкапъ сарай, църквата Света София, българската желязна църква Свети Стефан и Капалъ чарши. През 2003 г. е построена пистата за Формула 1 – Истанбул парк. Градът е дом на най-известните турски футболни отбори – Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ.

4. Ню Йорк, САЩ
С население над 8 милиона души, Ню Йорк Сити е един от най-големите и впечатляващи градове в света. Състои се от пет района Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън Айлънд. Важен финансов, комуникационен и туристически център в Америка. Сред забележителностите му са Емпайър Стейт Билдинг, Статуята на свободата, Таймс Скуеър, Уолстрийт, централата на ООН, катедралата Свети Патрик, Бруклинския мост, Музеят на изкуствата Метрополитън, Музеят на модерното изкуство, Музеят на съвременното изкуство Гугенхайм.

5. Сеул, Южна Корея
Най-големият политически, икономически и културен център на страната. Населението му е над 10 милиона. Градът е разделен от широкото почти километър корито на река Хан-ган. Сеул е дом на световноизвестните компании Samsung, LG, Hyundai – Kia. Градът беше домакин на XXIV Летни олимпийски игри през 1988 г. и Световното първенство по футбол през 2002 г.

6. Джакарта, Индонезия
Джакарта е столицата и най-голям град в Индонезия. Намира се на стров Ява, а според преброяването от 2010 г. населението му е близо 9,5 милиона души. Икономически, културен и политически център на страната. Старата част е известна като туристическа дестинация. Градът е спирка на чуждестранните туристите, поели към Бали.

7. Мумбай, Индия
Старото му име е Бомбай. При преброяването от 2010 г., градът е имал население близо 14 милиона души. Той е най-големият град в Южна Азия и най-голямото пристанище в западна Индия. Финансов център и дом на киноиндустрията – Боливуд. Националният парк Боривари е един от малкото паркове в света, разположен в град.

8. Мексико Сити, Мексико
До XVI век градът се е наричал Теночтитлан. Днес е столица и най-големият град на Мексико, с население близо 9 милиона души. Един от най-важните икономически центрове на Америка, градът се намира на 2240 метра надморска височина. Той е и важен туристически център. Разполага с един от най-добрите музеи в света – Национален музей по антропология.

9. Шанхай, Китай
Той е най-големият град в Китай и един от четирите градове-провинции, подчинен пряко на централното правителство. Разположен е в източната част на страна. През 2009 г. населението му е около 19 милиона души. Шанхай е и популярна туристическа дестинация. Символът на града е кулата „Перлата на изтока“.

10. Карачи, Пакистан
Градът е разположен на брега на Арабско море. Официалният език, който се говори там е урду, а населението му през 2008 г. е било повече от 13 милиона души. Най-големият град в Пакистан и 12-ти по население в света. По-голяма част от жителите му са мюсюлмани, но има и значителна християнска общност. Карачи е известен и с това, че в него са извършени много терористични атентати.

Коментари

коментар(а)

Подобни: градове