Сублимационен печат в детайли.

3
Добави коментар
mladen.zahariev.96
mladen.zahariev.96

Явлението сублимация е познато на всички от учебниците по физика – това е процесът на преминаване на веществата директно от твърдо в газообразно състояние. Почти всеки е наблюдавал на практика това явление – например сухият лед (въглероден двуокис, използва се в пожарогасителите), който се изпарява без да се втечнява. За да протече този процес е нужна енергия – топлина. Различните вещества сублимират при различна температура.

Сублимационният дигитален трансферен печат работи по следния начин – в принтер с пиезо-глава (напр. Epson или RICOH) се поставят касети или рефилна система, заредени със специални сублимационни мастила – например, за принтерите RICOH това са мастилата Sawgrass Sublijet-R, за принтерите Epson от A4 до A2 формат това са мастилата Sawgrass ArTainium UV+, а за индустриалните системи, базирани на принтери Epson с ширина на ролката от 61 до 162 см, това са мастилата Sawgrass SubliM.

След зареждане на системата с мастило, дизайнът се отпечатва огледално върху специална сублимационна трансферна хартия. Тази хартия не влияе на химическия състав на мастилото, нейната единствена функция е да бъде междинен носител, като осигури високата резолюция на печата и поддържането на мастилото на повърхността и, за да се минимизират загубите. След изсъхване на разпечатката, тя се поставя с дизайна към предмета, който ще се декорира, фиксира се с термоустойчива лепенка и се поставя в термопреса при температура около 170 – 200°C и за време от 1 до 5 минути, в зависимост от специфичния топлинен капацитет на изделието.
Изделието трябва или да е от полиестер – напр. полиестерен текстил или формовани продукти от полиестер, или да бъде покрито със слой полиестерен лак – напр. керамични чаши, чинии, стъклени плочи, поставки за чаши, дървени и MDF плочи и т.н.

След изваждане от пресата, хартията се изхвърля и изделието е готово за употреба, без други операции. Самото мастило се е изпарило и се е свързало на молекулно ниво с полиестера – това значи, че печатът не е на повърхността, а в обема на полиестера. Това е голямо предимство, защото твърдите изделия запазват своя външен вид, текстилът остава мек, без никакво усещане за мастилен слой (т.нар. “опип” липсва) и изображението не може да се изтрие или надраска без нараняване на полиестерния слой в дълбочина.

Сублимационният дигитален трансферен печат е технология с широко практическо приложение – от декорирането на единични бройки чаши, фланелки или сувенири в местното фото-ателие, до серийната продукция на облекла, спортни екипи, престилки, бебешки стоки, сърфове, ски, сноубордове, каски и др.

Преписано от www.factor.bg.