6 от най-красивите будистки храмове по света – тема за Светът – Idi.bg

25
Добави коментар
tao
tao

 

 

Будистките храмове могат да бъдат открити в повечето страни по света, тъй като будизмът се е разпространил до такава степен, че е сред най-проповядваните религии и философии. През последните 2500 години будизмът е претърпял много модификации, като днес има 3 основни клона и всеки си има отделен храм за последователите. Корените на тази религия се крият в Индия и въпреки че тя е специфична и с източен произход, много хора в съвременния западен свят са възприели практичните й философски аспекти. Много хора включват будизма в своето ежедневие, като дори посещават будистки храмове. Въпреки че рождената дата на Буда все още се дискутира, повечето историци се съгласяват, че будизмът се заражда през V век в северната част на Индия. Намерете своята Нирвана, като посетите някой от най-красивите будистки храмове в света:

 

Пха Тхат Луанг (Pha That Luang)

 

 

Това е най-значимата древна сграда в Лаос. Храмът е символ освен на будизма и на независимостта. Легендите разказват, че индийски мисионери построили огромния храм, за да пази част от гръдната кост на Буда. Въпреки модерните разкопки, на мястото така и не е открито доказателство, което да подкрепи легендата. Това обаче далеч не е попречило на този будистки храм да се превърне в една от основните атракции за всички посетители в региона.

 

 

Джокханг (Jokhang)

 

 

Този храм се намира в центъра на Лхаса, който е познат като световен тибетски и духовен център. Самият храм е най-старата запазена постройка от дърво и пръст, с традиционни тибетски орнаменти. Той определено представя на туристите автентичната тибетска култура. Джокханг е редовен домакин на религиозни и политически събития, и остава важен център за будизма в Тибет. Освен всичко друго, храмът е и една изключително красива сграда.

 

Тодаижи (Todaiji)

 

 

Един от най-значимите и познати японски будистки храмове – намира се в Нара. Макар че от първоначалната постройка е останало много малко, това все пак е най-голямата дървена сграда в света и е дом на внушителна статуя на Буда. Храмът винаги е бил изключително популярна и свещена дестинация, а в него се помещава и влиятелно будистко училище.

 

Махабодхи (Mahabodhi)

 

 

Храмът Махабодхи е построен на мястото, на което според легендата Буда е постигнал просветление в Бодх Гая исе счита за най-свещеното място на будизма. Мястото включва 6 свещени зони и езеро с лотуси, както и основния храм. През 2002 година Махабодхи е включен в списъка на ЮНЕСКО с обекти от значение за световното наследство.

 

Пагодата Шведагон ( Shwedagon Pagoda)

 

 

Пагодата Шведагон е най-свещеният будистки храм в Бурма, както и един от най-свещените в целия свят. Историята за произхода на Шведагон е загубена в дебрите на историята, но основно се счита, че пагодата е построена, за да бъде дом на кичури от косата на Буда и други свещени артефакти. Основната ступа на Шведагон е изцяло покрита със злато и блести красиво, когато е огряна от слънчевите лъчи.

Боробудур (Borobudur)

 

Ява е дом на най-големия будистки храм в света. Изчислено е, че за конструкцията му са използвани 2 милиона каменни блока. Храмът има 72 ступи, като във всяка от тях е включена статуя на Буда. Борободур стоял изоставен с векове, скрит от цяла джунгла, докато не бил открит и не била възстановена предишната му слава. Храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО с обекти от значение за световното наследство.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2641 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност