Царевица на пара

2
Добави коментар
Bonduelle.bulgaria
Bonduelle.bulgaria

 

Да похапнеш царевица направо от кочана е едно от най-големите удоволствия през лятото. Приготвянето на хубава качествена сладка царевица е лесно и бързо. Най-бързият начин да сготвите свежа, а дори и замразена царевица, е на пара като освен това хранителните вещества се запазват по-добре, отколкото ако я сварите. Ако нямате уред за царевица на пара, може да импровизирате като поставите обикновена кошничка за варене на пара на дъното на дълбока тенджера с плътно затварящ се капак.

 
Запазване на хранителните вещества

Водата е основна за отглеждането на зеленчуци и плодове още от първите поникнали стръкчета до времето за прибиране на реколта, но когато настане време за готвене тя не оказва добро влияние. Повечето хранителни вещества в плодовете и зеленчуците се разтварят във вода. Ето защо всеки процес на приготвяне, в който има вода може да извлече или отстрани витамините и минералите. Колкото по-продължително време се готви и колкото повече храната има допир с вода, толкова повече хранителни вещества се губят. Основните методи за приготвяне на плодове и зеленчуци са следните: използвайте колкото може по-малко количество вода, покрийте съда с капак и намалете времето за готвене колкото може повече. Нарязвайте зеленчуците на еднакви парчета, за да се готви равномерно.

Царевица на пара

Измийте и обелете царевицата като отстраните цялата свила. Нарежете всеки кочан на две половинки или на три, в зависимост от размера на уреда за пара. Следвайте инструкциите на Вашия уред за пара. Тавичките с дупки приготвят по-бързо царевицата. Ако импровизирате с тенджера и кошничка за готвене на пара, добавете 5 см вода в съда, но проверете дали водата не докосва основата на кошничката. Ако ще попарвате замразена царевица върху кочан, размразете я напълно преди да я приготвите на пара. Сложете царевицата в тенджерата като поставите парчетата колкото е възможно в по-вертикално положение. Покрийте тенджерата и оставете водата да заври. Задушете на пара 4 или 5 минути и сервирайте веднага.

 
Запарена царевица на скара

Ако ще печете нещо на скара, може също така да задушите царевицата направо върху скарата. Има няколко начина за това. Подправянето и печенето на царевицата направо с листата е най-здравословния.  Повечето хора, обаче, обелват и почистват царевицата, след което обвиват всеки кочан във фолио, за да се получи задушаване – което обикновено отнема повече време, отколкото приготвянето на котлон, от 15 до 30 минути в зависимост от това дали е крехка царевицата.

 
Методи за максимално запазване на хранителните вещества

Ако имате изобилна реколта от царевица и ви е омръзнало да гризете царевица направо от кочана, има и други начини да приготвите прясна сладка царевица като запазите отличните характеристики, както на вкуса, така и на хранителните вещества. Но първо трябва да изроните зърната от кочана. 

Тиган с летни зеленчуци е бърз и прекрасен начин за запазване на хранителните вещества, защото дори и минималното количество мазнина за готвене запазва лесно разтворимите във вода хранителни вещества. 

Запържените зеленчуци запазват цвета, структурата и аромата си. 

Леко задушете на пара зърната, преди да ги добавите в летните салати или във вашите диети. Може да ги добавите сурови в леки супи, касероли, супи и яхнии, при което се запазват повечето хранителни вещества, които иначе се губят при готвенето.