Какво представлява болестта на Паркинсон?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Болестта на Паркинсон е заболяване на централната нервна система, което се дължи на недостатъчното производство от мозъчните клетки на веществото допамин.

 

Този невротрансмитер играе ключова роля за предаването на сигналите между невроните, които отговарят за извършването на плавни, координирани движения от мускулите. Болест на Паркинсон настъпва, когато клетките, произвеждащи допамин (разполо­жени в малък участък от мозъка, известен като субстанция нигра), започнат да уми­рат. В ранните фази на оплакванията симптомите са леки и често се отдават на остаря­ването. В момента на поставянето на диагнозата повечето хора вече са изгубили над половината си клетки, произвеждащи допамин, и симптомите са вече много силно из­разени. Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване, чиито симптоми значи­телно се влошават с течение на времето и затова лекарите го наричат „дегенеративно заболяване”. Най-често се среща при хора над 55 години, макар че и младите не са за­страховани.

Учените все още не са открили причината, поради която мозъчните клетки спират да произвеждат допамин и умират, но фактори като околна среда и наследственост играят известна роля. Все още няма ефикасно лечение за болестта на Паркинсон и не е открит метод за установяването й на ранен етап, преди появата на оплакванията.

Ако се появят симптоми, отидете на преглед. Най-вероятно ще ви се назначи ком­пютърна томография или ЯМР, за да се изключат други възможни причини като на­пример мозъчен тумор, който протича със същите оплаквания. Лекарят ще ви попита какви лекарства приемате, тъй като симптомите могат да се дължат на странично дей­ствие на някой медикамент. Безобидното състояние, наречено „доброкачествен есенциален тремор” също протича с тремор, но няма връзка с болестта на Паркинсон.

 

Кои са симптомите на болестта на Паркинсон:

Тремор на ръцете, краката, главата и гласа, особено когато се намирате под стрес.
Скованост на муску­лите, най-вече на краката и ръцете и забавени движения.
Загуба на координа­ция и равновесие.
Походка с влачене на краката и малки стъпки.
Безпокойство, депре­сия, загуба на памет­та и в напреднал ста­дий -деменция.
Запек и инконтиненция.
В по-късен стадий лицето придобива застинало израже­ние с широко отворе­ни очи и уста.

 

ФАКТ

Пушачите са по-малко застрашени от болест­та на Паркинсон, защо­то никотинът стимули­ра производството на допамин. Но това не оз­начава, че трябва да разработват лекар­ство, което ще симули­ра положителното въздействие на нико­тина при болестта на Паркинсон.

 

Публикувано в категории: Болести на нервната система, мозъка и главата

Автор simeonova

Канелата е най-безопасния лек за болестта на Паркинсон

Учени предлагат канелата като най-безопасно лекарство срещу дегенеративните мозъчни заболявания – болестта на Паркинсон и Алцхаймер

Средиземноморската диета пази от Паркинсон

Балансираният хранителен план, богат на плодове, зеленчуци и риба, понижава риска с 46%

Съвети за профилактика при болест на Паркинсон

Белтъчини. Избягвайте продуктите с високо съдържание на протеини като месото и рибата, ако сте на терапия с л-допа. Белтъчините намаляват дейст­вието на медикамента. Препоръчително е да приемате ле­карството между храненията.

Паркинсонова болест отказа от киното Боб Хоскинс

Прочутият актьор не се е предал, но неприятното заболяване му пречи да играе

Как се лекува болестта на Паркинсон?

Промените в начина на живот играят основна роля за овладя­ване на болестта на Паркинсон. С напредването на заболяването обаче при повечето хора се налага прием на медикаменти или някакъв вид оперативно лечение.

Сухотата в устата причинява инфекции

Моля специалистите да ми обяснят до какви проблеми може да доведе сухо­тата в устата и има ли ефективно лечение на това заболяване?

Взаимодействието на лекарствата и храната е много важно при болестта на Паркинсон

Най-разпространеното ле­карство против тази болест, леводоп, е добре да се приема (половин час преди ядене. Или един час след това. Изпива се с вода, за да може веществата от препарата по-бързо да се усвоят от организма. Не само прилошаването може да се про­яви като странично действие и реакция на лекарствата против тази болест.

Лечението със стволовите клетки е последния хит при болестта на Паркинсон

За съжаление хирургичният метод на лечение при болестта на Паркинсон не е панацея за всички болни. Опера­цията дава значително облекчение на общото здравословно състояние, но лекарствените препарати все пак трябва да се приемат, както и преди, макар и в по-малки количества.

Съвременната медицина поддържа пациента в добро състояние при Паркинсон

Това важи за много хронични болести, а също и за болестта на Паркинсон. Тактиката на лечение на това заболяване включва две основни задачи: пьрво, да се преустанови отмирането на клетките с допамин в главния мозък и втората: да се намалят проявите на болестта.

Инфекциите могат да провокират паркинсон

Средната възраст на тази болест е 55 години, но при 10 на сто заболяването възниква при млади хора в разцвета на силите си – ненавършили 40 години.
Конкретната причина за възникване на болестта паркинсон е дефицитът на невро медиатора допамин. Този дефицит води до нарушаване функциите на мозъчните клетки, отговарящи за движението. Затова болните получават неволен тремор в крайниците, потиснатост, затруднение при ходенето, а също и трудности при гълтането.