Бабуини | Забавления за малки и големи | Безплатни блогове от Log.bg

9
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Бабуини
4 Юни 2009 / 09:42  |  Автор: zabava  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Животни

Освен горилата и шимпанзето бабуините са маймуните, които най-много привличат вниманието ни с начина си на живот. Те живеят на стада предимно на земята и са известни с хищността си. Обикновено ги наричат песоглавци, което ще рече „с глава на куче“, тъй като притежават мощни челюсти и удължена муцуна. По това те наподобяват някой породи кучета. Нямат никакви неприятели, но все пак избягват лъвовете. Бабуините Догера, или зеленият и жълтият бабуин, обитават първия обитава Западна и Източна Африка а втория Южна Африка.

Вечер бабуините се катерят по дърветата, когато лъвовете правят опити да ги атакуват. Хранителният режим на бабуините е предимно растително яден въпреки размерите на кучешките им зъби (те им служат предимно като защитни оръжия). Хранят се също със скакалци, мравки и при случаи с дребни газели и беззащитни пилета.

Йерархически взаимоотношения. Размножаването при бабуините е целогодишно и женските биват покривани най-вече от господстващите мъжки. Почистването е много важна дейност в живота на бабуините, то най-често е взаимно по-точно казано, две маймуни преглеждат козината една на друга. Господстващите мъжки се ползват от грижите на подчинените си.

Положението на женските се подобрява през живота им особенно когато имат малко.

Още по темата:

Дължина на тялото 85см (+ 45см опашка). Височината при плешките около 70см. Маса 17-33кг. Продължителност на живота около 10 години. Бременност 150-195 дни (според вида).

В стадото съществува строга дисциплина. Възрастните мъжки бабуини се групират в средата, а около тях са женските и малките, готови да ги защитават с големите си кучешки зъби. Около тях са по-долните по ранг възмажали мъжки; те реагират първи при появата на неприятел. Ако до стадото се приближи пантера, мъжките заемат враждебна поза и правят всичко възможно да отдалечат неприятеля със заплашителното си държание. Всекидневно тези маймуни изминават от 8-10км в зоната, която обитават постоянно.

Лапите им завършват с 5 пръста, като палецът се противопоставя на останалите. Няма очебийна разлика между пръстите на ръцете и краката. Възрастните бабуини имат бузи – кожни джобове, които, напълнени с храна, се опъват.

Старейшините и най-вече подчинените мъжки бдят над членовете на стадото. Те ги разтървават, когато се збиват, за да не се всее смут в цялото стадо. Когато бабуините са многобройни, старейшините не могат да въдворят ред.

При бабуините няма истинско семейство и женската сама възпитава малкото си. В началото майката държи в ръце малкото си; когато стадото се движи, то се прикрепва за корема и. По-късно малкото ще я яхне на гърбат и, докато се отдели от нея.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!