Бабуини

Бабуини

Седем вида маймуни от Стария свят (род Papio), които са еволюирали към наземен наин на живот от дървесни прадеди. Движат се на четирите си крайника. Типични маймуни на откритите терени, те се срещат навсякъде из саваните, полупостините и слабо гористите райони на Африка на юг от Сахара. Видовете бабуини, известни под имената мандрил и дрил, обаче живеят в по-гористи места. Лицето на бабуините е удължено и кучеподобно, а челюстта носи дълъг ред стриващи кътници.

Бабуините се хранят на земята с грудки, семена, трева, насекоми и дребни животни и това ги прави уязвими за хищници. Стадата бабуини често се сдружават със стада от копитни като импала, които са нащрек и издават предупредителен сигнал за приближаващи хищници. Асоцията е от взаимна ползва, тъй като бабуините са мощни животни и защитават импалите от по-дребни хищници.

Плащеносият павиан (Papio bamadryas) е висок до 76 cm, с опашка, дълга до 61 cm ; женските са с кафява козина, а мъжките - със сива и носят...
Прочети цялата публикация

Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност