Енергийната ефективност на топлоизолирането

18
Добави коментар
izo.bg
izo.bg

Първата крачка към постигането на енергийна ефективност на една сграда е понижаване на енергийните загуби. Това се постига благодарение на широко разпространеното през последните години професионално топлоизолиране. Енергийната ефективност е приоритет за всяко домакинство, имайки предвид непрестанно повишаващите се цени на тока. Всъщност не само собствениците частните жилища се опитват да намерят начин да спестяват енергия. Обществените и промишлените сгради имат много по–сериозен проблем, имайки предвид присъствието на големи и не отоплявани помещения и изби във вътрешността им.

Решението на този глобален проблем е едно – топлоизолиране. За всички, които все още не са се възползвали от него ще обясним защо това единствения начин за спестяване на енергия.

Полагане на топлоизолационни плоскости от различни материали (каменна вата, стиропор, фибран, стъклена вата) от външната или вътрешната страна на сградата предпазват  напускането на топлия въздух. Това е единственият начин топлината да бъде задържана вътре в помещението. Сами разбирате, че този метод предлага спестяване на сериозно количество енергия, през целия зимен период.

Доказано е, че при топлоизолирано жилище температурите вътре в него са със 7 – 8 градуса по–високи през зимния период, без дори да се ползват отоплителни уреди. При климатизиране на помещението температурата в него търпи минимални колебания, които се отчитат, като не съществени. За да бъде едно жилище напълно енергоефективно, то трябва да бъде построено съобразно тази идея. Тъй като по–големия процент от населението няма възможност да започне строителство, прибягва до значително по–евтиния и изключително ефективен вариант – топлоизолиране.

Това е инвестиция, която работи за вас 7 дни в седмицата 24 часа в денонощието. Освен енергоефективността с полагане на топлоизолационните плоскости вие печелите още: прохладни летни дни, тишина, спокойствие, уют, както за себе си, така и за цялото си семейство. Топлоизолирането не е технология специално създадена, за да подобри само нашия начин на живот, тя е създадена, за да удължи живота на нашия дом!

Прочетете още: