Ford Fusion взе наградата за Зелена кола на годината 2013

3
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Ford Motor Co, която от известно време насам упорито подчертава горивната ефективност на своите модели, за да привлече купувачите на коли, спечели голямата награда за зелена кола на годината за 2013 със своя Fusion, което го прави най-евтиния модел, печелил титлата.

Като цяло екологичните коли се продават трудно заради техните относително високи цени.

Fusion обаче е бюджетен модел и предлага разнообразие от двигатели, каза Рон Коган, редактор на „Журнал на зелените коли“ – изданието, което дава годишната награда, за да даде признание за усилията за намаляване на емисиите. „Моделът спечели благодарение на факта, че предлага широк спектър от възможности за избор“, добави Коган след обявяването на наградата по време на автомобилното изложение в Лос Анджелис в четвъртък.

Автопроизводителят предлага версии на бензин, хибрид и презареждаем хибрид. Колата се отличава със забележителна горивна ефективност с нейните 20 километра на литър гориво, макар че някои списания твърдят, че хибридът може и да не постигне такава ефективност.

Говорителят на Ford Уес Шеруд каза, че компанията ще осигури по-широк кръг възможности за горивна ефективносе с новото си поколение от хибриди, защото тя не иска от водачите да правят компромис по отношение на експлоатационните характеристики на превозното средство.

„Ако искате да карате за максимална икономия на гориво, колата разполага с инструментите за целта. Можете да го направите. Ако искате да карате със 130 км./ч. по магистралата, няма да получите 20 км. на литър“, каза Шеруд.

Всички пет финалисти за наградата са коли, достъпни на масовия пазар, подчертавайки фокуса върху популярните превозни средства при стремежа към повишаване на икономията на гориво, а не само насочването към малки серии специализирани превозни средства.

Финалистите включват Dodge Dart Aero, турбо версия на компактния автомобил на Chrysler Group LLC, както и Mazda CX-5 SkyACTIV. Другите са Toyota Prius и Ford C-Max.

Предишни носители на наградата за зелен автомобил бяха моделът на General Motors – Chevrolet Volt и Honda Motor Co Civic, която работи на природен газ.