Как да преодолеем страха от зъболекар?

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Защо хората са уплашени от посещенията при стоматолога?

 

Хората се страхуват да отидат на зъболекар поради различни причини, включително се притесняват от ефективността на упойката, дори от чувството, че зъболекарят ще пренебрегне техния страх и ще действа прибързано. Други фактори включват: страх от болка, отрицателни минали преживявания, миризмата на стоматологичен кабинет. Дори може да се окаже проблем факта, че трябва да прекъснете рутината на работния си ден, само заради часа при зъболекаря.

 

Ако не обърнете внимание, нежеланието да посетите зъболекаря, може да се отрази неблагоприятно върху здравето ви, да доведе до проблеми в устната кухина и дори да се наложи да прекарате много повече часове на зъболекарския стол, заради несвоевременно лечение на проблем.  

 

Комуникацията помага да се успокоите

 

Изледвания показват, че най-важният фактор за преодоляване на страха от зъболекар е комуникацията между зъболекар и пациент. Съвсем естествено е хората да изпитват чувство на тревожност при посещение в стоматологичния кабинет. Въпреки това, ако тази тревожност пречи да се прилагат необходимите грижи за здравето и състоянието на устната кухина, то пациентът трябва да проведе открита дискусия със зъболекаря си, преди да е започнало лечението. Като здравни специалисти зъболекарите са обучени да се справят с тревожността на пациентите си. Има много безопасни и удобни техники за извършване на стоматологична помощ, които са по-приемливи за притеснителните пациенти.

 

 

Изграждането на доверие, информираността на пациентите и чувството, че те държат нещата под контрол им помага да запазят спокойтвието си по време на посещението. Единият вариант е пациентите да използват сигнали с ръце, за да общуват със зъболекаря по време на цялата процедура. Когато те се чувстват некомфортно, могат да сигнализират на зъболекаря да спре процедурата. Този вид комуникация им дава възможност да се чувстват по-малко стресирани по време на посещението им в кабинета.

 

Четете още: 5 навика, които развалят вашата усмивка

 

Намаляване на нивото на тревожност

 

Ако сте нервни за предстоящо стоматологично посещение, ето няколко начина да ограничите безпокойството си:

 

• Споделете вашите страхове. Ако сте напрегнати или тревожни, информирайте вашия стоматолог за това. Изразявайки вашите притеснения ще позволите на зъболекаря да се присоби към лечението на вашите нужди.

 

 

• Съсредоточете се върху дишането – дишайте на равни интервали и бавно по време на стоматологичната процедура. Когато сте нервни, сте склонни да задържате дъха си, което намалява нивата на кислород и подпомага чувството на паника.  

 

• Ако звукът от машинката ви притеснява, то носете си преносим аудиоплеър и слушалки, така, че да можете да слушате музика.

 

Четете още: Как заболяванията на венците могат да повлияят на сърдечно-съдовото здраве?

 

• Ибягвайте кофеин преди среща със стоматолога.

 

• Яжте храни с високо съдържание на протеин, които имат успокояващ ефект.

 

• Избирайте такова време от деня, в което няма да сте под напрежение и да бързате.

 

• Ако търсите зъболекар, питайте приятели и роднини за препоръки. Добро мнение за зъболекар от лице, на което имате доверие, значително ще намали стреса.

 

Снимки: photostock, Gregory Szarkiewicz  FreeDigitalPhotos.net