Смяна на щрангове

1
Добави коментар
GeorgiMilev
GeorgiMilev

„Проблемите на хората не идват от това, че трябва
да извършват смяна на щрангове, а от гледните точки
свързани с този процес, които биват възприемани”
(старинно румънско иносказание)

Всекидневието на модерния човек е изпълнено с предизвикателства, най-голямото от които е контролът на собствения мисловен процес. Смяна на щрангове е сравнително ново течение в приложната психология, избуяло преди около 3 години в плодотворната нива на когнитивната терапия.

Точно както тръбите в банята с течение на времето се изкорубват, затлачват или просто деформират, така и нашите мисли биват превземани от криваци (мисловна тиня), шаблонно мислене, стереотипни съждения, културна обусловеност и социална принадлежност; само някои измежду 77-те познати умствени плевела.

С разцвета на ню-ейдж движението в началото на 90-те години на миналия век избуяха стотици начини за уж алтернативно, и разбира се, по-добро възприемане, общуване и изменяне околния свят и нашите гледни точки относно него. Легиони от врачки, гурута и белобради разбирачи наеха гаражни клетки и опушени гарсониери, където с ръждивото мляко на Суеверието бе закърмено цяло едно поколение. Мъже и жени на средна възраст избират макарони с помощта на метода Силва, лекуват родата с рейки и с усърдието на въртящи колело хамстери се мъчат да си отворят чакрите.

Между другото, без да бърза и полека, доайенът на алтернативната приложна психология – проф. д-р. Мичко Пиперков, синтезира дългогодишните си проучвания в малка книжка със заглавието „Връзката”. Спонсорираният от Нейшънъл Псевдографикс учен в рамките на 7 глави, ясно и точно описва как да се; преборим с натрапчиви мисли, опитомим дъждовник и разсъждаваме върху съчиненията на Майстер Екхарт.
В първа глава, подвеждащо озаглавена „Смисълът на ситуацията – смяна на щрангове”, др. Пиперков поставя основите на пост-бандуризма, стъпвайки на раменете на знаменития си колега Алберт Бандура.
Четирите фундаментални постулата на авангардната смяна на щрангове гласят:

Щрангът, който избирам определя моето настроение;
Смяна на щрангове е наложителна, тъй като щрангът е асиметричен носител на информация в ретропсихичната хомеостаза на човек. Смени щрангът и мисълта ще се потече с нова сила, правопропорционална на силата, която се грижи всяка снежинка да пада на точно определеното за нея място;
Настроенията и мислите са свързани – сменяйки едното, автоматично подновявате другото;
Учете се как да сменяте щрангове, как да работите над мислите и вярванията си.

Много колеги на Мичко Пиперков го обвиняват в съпричастност към същата тази ню-ейдж субкултурна плява, която хардлайнерите академици от БАН се мъчат да почистят вече второ десетилетие. Тези обвинения биват приети стоически от живеещият в сливенския балкан старец.

Денят му преминава в обучение на млади водопроводчици, писане на писма и картички, прекопаване на нивата със зеленчуците и още писане. Отскоро др. Пиперков има мобилен интернет, което, според неговите думи, ще изстреля щранговата теория в информационната стратосфера, за да могат повече хора да я забележат, оценят и приложат в ежедневието си.
Още разяснения относно как правилно се извършва смяна на щрангове, очаквайте в следващите броеве на нашето списание, което от тази зима наема Мичко Пиперков за щатен копирайтър