BMW i3 Coupе – още една концепция за електрическа кола от Лос Анджелис

1
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Ето още една концепция за презареждаема електрическа кола от авто-изложението в Лос Анджелис, този път от BMW. i3 Concept Coupe със сигурност има интересен облик, който си заслужава да се види. Това е все още само концепция, тоест може значително да се промени до появата си на пазара, но вече разбуни духовете в автомобилния свят.

“BMW i3 Concept Coupe се задвижва от електрически мотор, разработен от BMW Group, който развива максимална мощност от 125 kW/170 к.с. и има максимален въртящ момент от 250 Nm. Той канализира енергията към задните колела чрез едностепенна трансмисия. Електромоторът черпи енергия от литиево-йонни клетки, вградени в пода на колата. Позиционирането на батерията точно на това място има ефект на снижаване на центъра на тежестта, което допълнително допринася за пъргавостта на автомобила.“ Която, впрочем, е „сензационна‘, според производителя.

Тялото е от въглеродни влакна, макар че именно това е едно от нещата, които е най-вероятно да се променят по пътя от концепцията до асфалта.

„Системата на BMW eDrive, вградена в BMW i3 Concept Coupe, може да позволи на автомобила да измине разстояние от около 160 километра с едно пълно зареждане на батерията, преди тя трябва да бъде включена отново в зареждаща станция“, казват от фирмата. Но не обелват нито дума за това колко киловатчаса е батерията, за да знаем колко ефективно е това возило.

Пак по думите на BMW, „интериорът … илюстрира как дизайнът на кабината е еволюирал… създавайки индивидуална атмосфера, която се вписва в концепцията за спортен автомобил с три врати“. Интериорът включва елементи от кожа, дърво, вълна и други възобновяеми суровини, с което производителят иска да гарантира, че автомобилът има всички ценни характеристики, включително грижа за устойчивостта и опазването на природата.