Модерните цветове за Есен/Зима 2012-2013

1
Добави коментар
Lellie
Lellie

Решаваща роля при формирането на гардероба играе цветовата гама, затова следва да обърнем специално внимание на актуалните модни цветове за сезона Есен/Зима 2012-2013, сред които могат да се открият както ярки и ефектни нюанси, така и меки пастелни тонове.

През настоящия хладен сезон цветовата палитра от модерни краски много напомня за изминалия есенно-зимен сезон. Въпреки че сега, всички актуални от 2011/2012г. цветове са някак по-приглушени и универсални. Топло наситените, но далеч не крещящи, оранжеви, жълти, розови и салатено-лимонови оттенъци хармонично допълват пастелните карамелено-розови, виолетови и светло сиви нюанси, а дълбоките и ярки сини, зелени и кафяви краски, близки до класическите, изпълняват ролята на неутрализатори и ‘гасят’ прекалено ярките и светли багри, нетипични за студеното време от годината.

Два пъти в годината световният лидер в областта на цветовия анализ Pantone Colour Institute подготвя доклад, базиран на щателен анализ на всички нюанси и оттенъци, демонстрирани от дизайнерите по време ревютата през Седмицата на модата в Ню Йорк. През тази година изпълнителният директор на института за цветове Pantone, Leatrice Eiseman, изрази свое мнение относно актуалната цветова палитра за есенно-зимния сезон: „В своите колекции дизайнерите демонстрираха, че са усвоили успешно тънкото умение ефектно да прилагат и практичност модата – нещо, което търси всяка една жена. Представени бяха модни неутрални нюанси, а така също, без да бъдат фрапиращи, фино поднесоха и по-смели и ярки цветове, които почти неусетно повишават увереността на жената в собствените й качества. Резултатът е една балансирана, изключително женствена палитра, която ще се хареса на всички дами.“

Повечето от цветовете, включени в есенно-зимната палитра прекрасно се съчетават помежду си, а така също и с базовите сини, зелени и кафяви нюанси. През този сезон смело можем да заявим, че предложеният набор от краски е най-женственият и универсален за последните няколко години.

И така, нека подробно разгледаме топ 10 на цветовете, които според Pantone Color Institute ще бъдат най-актуалните за сезон Есен-Зима 2012/2013.

Tangerine Tango – закачливото оранжево-червено, покорило лятото на 2012-та година, плавно се превръща в един от най-ефектните цветове на зимата.

 Зареждащият с настроение оттенък по неповторим начин добавя живец в сдържания есенно-зимен гардероб, като внася допълнителна енергия и леки ретро нотки. Само не се обличайте от глава до пети в оранжево-червено – прекалено е. По-добре комбинирайте с черно, кафяво или тъмно сиво.

Дрехите в ‘златен мед’ са призвани да предизвикват приятни и леко носталгични спомени за топлото слънчево лято – нещо, което ще озари хладните и мъгливи есенно-зимни дни. Оттенъкът ‘honey gold’e един от най-универсалните, тъй като отива на (учудващо!) много жени и се съчетава с всички класически тъмни цветове.

Pink Flambe – ярък, но в същото време нежен розов цвят с лек пепелен воал, който продължава тенденцията за преход на летните краски в зимния гардероб, преобразявайки ги в по-приглушени и ненатрапчиви тонове. 

Pink flambe е „дете“ на известния нюанс фуксия (или по нашенски – цикламено), който ефектно освежава визията и е подходящ за жени от всички възрасти. Освен това дрехите, решени в този цвят, придават една особена грация и мистериозност, която обвива жената в съблазнителна и очарователна ‘аура’.

Rhapsody – приглушеното сиво-лилаво е един от най-нежните нюанси сред топ 10 на модните цветове за Есен/Зима 2012/2013г. Тоалетите в тази краска въплъщават в себе си умиротворение и истинска женственост и особено много ще допаднат по вкуса на чувствителните романтични дами.

Bright Chartreuse – доста необичайният за хладния сезон ярък, лимоново-салатен цвят символизира краткотрайността на зимата и като че ли ускорява прехода от есен към пролет. Нюансът Bright Chartreuse най-добре си хармонира с бяло или класическо черно, тъй като в подобен тандем най-красиво изпъква неговата свежест и способността му да оживи дори скучния есенно-зимен тоалет. Ако сте се спрели на този цвят, имайте предвид, че той не отива на дами с прекалено светла кожа и коса.

Ultramarine Green – дълбок, приглушен оттенък на зеленото, който придава на всеки тоалет доза аристократичност и разкош. Най-ефектно изглеждат вечерните рокли и връхните дрехи, решени в аквамариново зелено.Нюансът отива на болшинството от жените, но не търпи съчетания с други ярки цветове.

Olympian Blue – изключително смел, наситено син цвят, наречен така в чест на Олимпийските игри 2012г. Оттенъкът olympian blue е подходящ както за спортния стил, така и за създаването на шикозен образ. Тоалетите в олимпийско синьо скриват малките недостатъци на фигурата и красиво подчертават чертите на лицето, най-вече изразително гримираните с вечерен макияж очи.

Rose Smoke – ‘пепел от рози’ е уникален нюанс, който отива на дами от всякаква възраст и позволява създаването на женствен, елегантен и романтичен образ, при това без добавяне на каквито и да било натрапчиви елементи като къдри, ресни или панделки. Оттенъкът ‘пепел от рози’ прекрасно се съчетава с всякакви пастелни нюанси, класическо бяло, а така също с модерното „Rhapsody“ и „Titanium“. 

Titanium – приглушеното оловно сиво е нюанс със средна интензивност, който се явява един от най-неутралните и универсални цветове на Есен/Зима 2012-2013г.

 Специфичният оттенък на сивото, въпреки своята семплост, е способен да придаде изключителен стил и елеганс на цялостната визия. Освен това, особено за хладния сезон, е максимално комфортен и удачен избор. В тандем с нежното пепелно розово се получава един ефектен женствен образ, а в съчетание с яркото pink flambe – дързък и ефектен комплект за смели дами, които не се боят да бъдат различни и да изпъкват в тълпата.

French Roast – изискано дълбокият оттенък на кафявото, напомнящ кафето, което се поднася във френските кафенета, се явява прекрасна алтернатива на привичния за студеното време от годината черен цвят. Тоалетите, решение в „french roast“, придават по-изискан и изтънчен облик на жената, а съчетанието с други модни за сезон Есен/Зима 2012-2013г. цветове позволява създаването на различни визии, подходящи за всякакви случаи.

Палитрата от актуални за сезон Есен/Зима 2012-2013 цветове на Pantone нагледно демонстрира, че с всяка следваща година дизайнерите обръщат все по-голямо внимание на обикновените потребители – жителите на големи градове. Цветовата гама за сезона е толкова универсална, изящна и наред с това разнообразна, че би допаднала по вкуса на болшинството от жените, а така също позволява създаването на различни модни и ефектни визии, подходящи както за младите госпожици, така и за дами, прехвърлили 50-те.

Разгледахме топ 10 на Pantone. Да, но през есенно-зимния сезон има и други цветове, покорили модния подиум (и сърцата ни). Кои са те?

Както сами виждате от изложената по-горе цветова схема – в нея могат да се открият нюанси, подходящи за цветотипа на всяка една жена.

Да разгледаме в детайли:

Топли, ‘огнени’ цветове:

Съчетания:

Неутрални нюанси:

Тъмно сини и индигови нюанси:

Някои от модните цветови съчетания за ежедневието:

Лилави вълнения:

Нефтено зелено:

И разбира се – черно:

За да завършим коректно модния обзор, а и защото споменахме цветотипите, нека обърнем внимание кои от актуалните цветове са най-подходящи за различните дами според това към кой от 4-те годишни сезони се числи:

Кой от цветовете Ви е най-любим? 🙂