Сънищата, които промениха света

6
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

„Oт сън спомен няма“, са казали хората, но истината е, че грешат. Има, и при това понякога тези спомени и сънища променят целия свят. Вижте някои невероятни истории, след които ще ви се прииска по най-бързия начин да гушнете възглавницата. Успех, и дано и на вас ви се присъни нещо гениално като на героите по-долу…

Менделеев и неговата таблица

Казват, че веднъж Дмитрий Менделеев работил три дни без почивка преди да си позволи да затвори очи за няколко минути. И вместо да спи десетина часа, както правят повечето нуждаещи се от почивка хора, Менделеев имал кратък, но съдържателен сън. Присънила му се подредбата на химическите елементи, която завинаги променя историята на химията. Затова, след едва 20 минути унес, той внезапно се събудил като ужилен и веднага записал сънуваното на лист.

„Сънувах таблица, в която всички елементи бяха заели своите строго определени места. Събуждайки се, веднага я записах на лист хартия. Само на едно място по-късно трябваше да внеса поправка“.

„Yesterday“

Пол Макартни е на 22 години, когато се събужда с готина мелодия в главата си и си казва „Това е чудесно, но какво е то?“ Вдъхновен, той веднага станал и започнал да възпроизвежда музиката на пианото си, като бил сигурен, че слушал тази песен още преди няколко години и сега просто си я спомнил подсъзнателно. Когато след време се оказва, че това е негова собствена мелодия, Макартни скицирал закачлив текст: „Scrambled eggs, oh, my baby, how I love your legs“ („Бъркани яйца, о, скъпа моя, как обичам твоите крака“). За щастие, по-късно текстът бил променен в сегашния си вид.

 

Да сънуваш Франкенщайн

Веднъж Мери Шели скучала заедно със съпруга си Пърси Биш Шели и други известни литературни творци, когато решили да си устроят малко писателско съревнование.

Дали от голямото желание да се докаже, но Мери изпаднала в творчески ступор – до момента, в който не отишла да си легне и не й се присънило „едно зловещо видение на труп на мъж, който започнал да проявява признаци на живот, когато заработил мощен двигател и той взел да се движи с тежки, безжизнени движения“. Развълнувана от факта, че творческият ступор я оставил, Мери решила, че „ако това ме е уплашило мен – значи ще уплаши и другите; и всичко, което ми трябва – това е само да опиша чудовището, което ми се присъни в моите среднощни кошмари“.

Как се ражда „Здрач“-ът

Без значение дали сте фенове на фентъзи историите или на кръвожадни върколаци, трябва да признаете, че Стефани Майер е създала творба, която успя да впечатли читателите. И тя се дължи на един закачлив сън. Както споделя писателката в интервю през 2009 г., присънили й се двама души на малка кръгла поляна сред блестящи слънчеви лъчи. Единият бил млад, красив мъж, а другата – обикновено момиче. Младият мъж бил вампир, който се опитвал да обясни на спътницата си колко силно иска да се грижи за нея и, същевременно, колко много иска да я убие. Така била поставена основата на бъдещия роман, превърнал се в хит сред тийнейджърите.

 

 

Терминатор

Някога сънували ли сте кошмар с безпощадния киборг-убиец от бъдещето Терминатор, който бе изигран от Арнолд Шварценегер? Е, режисьорът на филма Джеймс Камерън е сънувал. Той тъкмо се борел с интензивна треска, когато в съня му се явил образ на робот, лазейки по пода с нож в ръка. Интересното е, че явно най-добрите идеи на Камерън му идват на сън, защото именно по този начин му хрумнала идеята и за „Аватар“.

 

Как била създадена иглата на шевната машина

Елиас Хоу, изобретателят на съвременната шевна машина, бил изправeн пред голям проблем – как да накара стандартната игла да работи в неговото ново изобретение. Тогава, както пише списание „Популярна механика“ през 1905 г., той заспал и сънувал следното: присънило му се, че изгражда шевна машина за жесток крал в чужда държава. Кралят му дал 24 часа да завърши изобретението си и да го накара да работи, но въпреки многобройните си опити, Елиас се провалил в задачата. На разсъмване го повели към екзекуция и точно в този момент Елиас забелязал, че копията на придружаващите го войници имат дупки близо до върха си. Веднага разбрал, че това е решението на проблема му с иглата за шевната машина. Елиас започнал да се моли за доъплнително време и в този момент се събудил. Часовникът показвал 4:00 сутринта. Тогава бързо се облякъл и отишъл в работилницата си, а до 9:00 часа моделът игла с дупка в края вече бил готов.

Тайната на ДНК

Загадъчната форма и структура на ДНК-то се изплъзвало на учените чак до 1953 г., когато д-р Джеймс Уотсън сънувал сън, който го навял на мисълта за двойната спирала. Според легендата в съзнанието на Уотсън се явили две преплетени змии, разположили главите си в двата противоположни края. Според други, докторът, награден по-късно за откритието си с Нобелова награда, всъщност видял спирала на двупосочно стълбище.

 

„Мизъри“ на Стивън Кинг

Ако най-продаваните автори в света ни служат за пример, то изглежда, че всички трябва да запомним най-лошите си кошмари и да ги превърнем в блокбастъри. Такъв е и случаят с героинята от романа на Стивън Кинг „Мизъри“, която се присънила на писателя по време на полет в самолет. „Имах сън за една жена, която държеше писател в плен, а след това го уби, одра, нахрани с останките му свинете си и подвърза романа му със собствената му кожа. Казах си: „Трябва да напиша тази история“. Разбира се, историята се измени малко по време на процеса. Но аз написах първите 40 или 50 страници веднага след кацането, седнал на стълбите между първия и втория етаж на хотела. “

 

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари