Кажете сбогом на бръчките

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Дори и да внимавате със слънцето, не мо­жете да спрете появата на някои бръчки с напредването на годините. Не бива обаче да се примирявате, без да сте опитали да се преборите с тях. Почти невъзможно е да се отървете напълно от всички бръчки, но има много начини да ги заличите поне малко.

Не разчитайте на ретинола.

Това е една от основните съставки на много козметични продукти за кожата. Тя често присъства в съдържанието на продукта под формата на витамин А, ретинал или ретинил палмитат. Неза­висимо от посоченото на етикета и твърденията на производителите, ня­ма изследвания, които категорично да доказват, че ретинолът забавя старее­нето. Така че не вярвайте безрезервно на всички реклами.

Журито все още не се е произнесло в полза на алфа-хидрокси киселини­те.

Наричани още АНА (alpha-hydro- хуacids) и гликолови киселини, те са вид плодови киселини, които излющ­ват повърхностните мъртви кожни клетки и ускоряват обновяването им. Има редица продукти с различно съ­държание на АНА, като свободнодостъпните съдържат по-малко от 10%. Учените все още не са напълно сигур­ни дали употребата им е безопасна и ЕС обмисля да наложи строги мерки за прилагането им, тъй като съще­ствуват опасения, че вместо да обно­вяват повърхностния клетъчен слой, те го увреждат. Известно е, че алфа- хидрокси киселините повишават чув­ствителността на кожата към слънче­вите лъчи, вследствие на което е въз­можно да се появят зачервяване, паре­не и мехури. На етикета на свободнопродаваните продукти трябва да са посочени предпазните мерки при из­ползването им. Ако решите да си на­правите пилинг с алфа-хидрокси ки­селина, трябва да проявите търпение, защото може да са необходими 6 месе­ца, за да изчезнат фините бръчки.

Естрогенът и влиянието му върху бръчките.

Не е препоръчително да приемате естроген само за да изглади­те кожата си, особено сега, когато уче­ните по цял свят предупреждават за възможните рискове за здравето, свързани с ХЗТ. Вярно е, че жените, които са на хормонозаместителна терапия, имат по-малко бръчки. Една от причините е, че естрогенът спира процеса на изтъняване на мастната тъ­кан в хиподермиса, който обикновено съпровожда стареенето на кожата.

Това е пре­парат, който се изписва с рецепта и съдържа третиноин, ретинова кисели­на, който е форма на витамин А. При­лага се, когато лекарят установи зна­чителни увреждания вследствие от прекомерно излагане на вредното влияние на слънцето. Препаратът неутрализира щетите, нанесени от слънчевите лъчи, като изглажда бръч­ките и премахва петната. При редовна употреба ще забележите резултати след 3-4 месеца. През първата седми­ца от лечението количество от про­дукта колкото грахово зърно обикно­вено причинява парене, зачервяване и дори лющене на кожата. Прекалява- нето с него може да доведе до разкъс­ване на повърхностните капиляри. По време на лечението кожата става особено чувствителна към слънчеви­те лъчи и затова той трябва да се из­ползва през нощта, а през деня задъл­жително да се нанася слънцепредпазен крем.