Всеки пети младеж в ЕС нe работи и не учи | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Всеки пети младеж в ЕС нe работи и не учи
7,5 млн. младежи между 15 и 24 години не работят и не учат

05 Декември 2012 13:45
0

принтирай

|

текст

Поредната притеснителна статистика за нивото на заетост и на образование сред младежите в Европейския съюз изнесе ЕК. Брюксел предлага мерки в подкрепа на усилията, които държавите членки полагат, за да се справят с неприемливо високите нива на безработица и социално изключване сред младите хора, като им предлагат възможности за работа, образование и обучение, съобщиха от представителството на ЕК у нас. Гражданите на ЕС на възраст между 15 и 29 години са около 100 милиона (20% от цялото население). Нивото на безработицата сред онези между 15 и 24 години е 20.9% или два пъти повече от средното равнище на безработицата в съюза.

„Високата младежка безработица води до драматични последици за нашите икономики, за нашите общества и най-вече за всички млади хора. Ето защо инвестициите в младежта на Европа са нужни именно днес, заяви Ласло Андор, европейски комисар по въпросите на заетостта, социалните въпроси и приобщаването. С този пакет от мерки ще помогнем на държавите членки да осигурят успешното вливане на младежите в редиците на трудещите се. Ако не направим това, последиците биха били катастрофални, добави Андор.

В съответствие с исканията, отправени от Европейския съвет и Европейския парламент, в изготвения от Комисията пакет от мерки относно младежката заетост е включено предложение за препоръка до държавите членки за въвеждане на Гаранция за младежта, чрез която на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за чиракуване или провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили формално образование или са останали безработни.

Младежката безработица е най-висока в най-засегнатите от икономическата криза държави – Испания и Гърция. В тези страни тя надминава 50%.

В предложената препоръка към държавите членки се отправя настойчив призив да изградят силни партньорски взаимоотношения със заинтересованите страни, да осигурят участието на ранен етап на службите по заетостта и на другите партньори, оказващи подкрепа на младите хора, да предприемат мерки за подкрепа с цел създаване на възможности за интегриране на пазара на труда, да използват в пълна степен средствата по Европейския социален фонд и другите структурни фондове за така посочените цели, да извършват оценки на схемите за гаранции за младежта и непрестанно да ги усъвършенстват, както и да въведат експедитивно тези схеми.

Комисията ще оказва подкрепа на държавните членки, като предоставя финансиране от ЕС, насърчава обмена на добри практики сред държавите членки, извършва наблюдение в рамките на европейския семестър на прилагането на схемите за гаранции за младежта, а също чрез кампании за повишаване на осведомеността по този въпрос.

 

 

В България безработицата сред младите е над 30%

 

 

За да се улесни преходът от училищната скамейка към работното място, с пакета от мерки се поставя началото на консултация с европейските социални партньори по „Рамка за качество на стажовете“, чрез която да се даде възможност на младите хора да придобият професионален опит при надеждни и сигурни условия. Освен това в пакета от мерки е обявено създаването на Европейски алианс за професионална подготовка, с който се цели да се повиши качеството, както и възможностите за провеждане на чиракуване чрез разпространяване в държавите членки на успешните схеми за чиракуване; очертават се и пътищата за намаляване на пречките пред младите хора във връзка с мобилността.

Около 5,5 милиона младежи на пазара на труда (над една пета) не успяват да намерят работа, а 7,5 милиона младежи на възраст от 15 до 24 години попадат в т.нар. категория NEET – никъде неработещи, неучещи и необучаващи се. Икономическата цена на неинтегрирането на младежите на пазара на труда се оценява от Eurofound на над 150 млн. евро годишно или на 1,2 % от БВП на ЕС. За някои държави, като България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария и Полша, тази цена достига или надхвърля 2 % от техния БВП. Ползите от избягване заплащането на тази икономическа цена днес и в бъдеще далеч надхвърлят бюджетните разходи във връзка с предложената Гаранция за младежта.

 

източник: БГНЕС/ Eurostat

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: безработица младежи ЕК ЕС образование мерки