Френски булдог – French Bulldog Избрана

1
Добави коментар
valevbg
valevbg

Френски булдог

         

Френският булдог (French Bulldog) е известен още като Boule-Dogue Francais, Bouledogue Francais, Frogdog, Bat Ears и по-нежното Френчи. По-рано в историята им, Европейските развъдчици предпочитали  кучетата да са с клепнали или „розови“ уши. Въпреки това, запазването на ушите тип „прилеп“, което е отличителна черта на съвременния Френски булдог, се дължи на упоритостта на селективните американски и  други развъдчици. Френският булдог е признат от Американския Киноложки Клуб през 1898 година.

Стандартният Френски булдог е приблизително 30 см. висок и тежи от 10 до 13 кг. Късата им, гладка и блестяща козина е лесна за поддръжка и са приети много различни цветове на козината от Американския Киноложки клуб. Изправените уши на  Френския булдог редовно трябва да бъдат почиствани.

Индивидуалност: Френските булдози са едни от най-добрите кучета другари в света. Те са дребни, лесно се справят и в повечето случаи се отнасят добре с нови хора и други животни. Френчитата имат репутация на пакостливи и невъзпитани, крадейки внимание когато и където е възможно. Това малко куче обожава хора и проси постоянно внимание и компания. Нямат нужда от много разходки, но обичат да гонят топки и да играят (вътре и навън) през деня, а вечер са повече от доволни да се свият и да си почиват на дивана. Тази порода е отличен другар за по-възрастни хора, но може да се приспособи и към семейства с различна големина и възрасти. Френските булдози имат много миловидно изражение.

Изисквания към активност: Френският булдог се нуждае от няколко 15-минутни разходки на ден, за да поддържат фигурата си, и известно време за игра с топка, за да се забавлява. Размерът и изискванията към активността им ги правят подходящи за отглеждане в апартамент кучета, но те ще са далеч по-щастливи в голям дом или в двор с много обширни открити пространства. Френчитата не ги интересува толкова размера на дома им, колкото се интересуват от размера на сърцата на стопаните си.

Френските булдози не бива да се тренират твърде дълго през летните месеци, тъй като са податливи на топлинен удар. Хората, които имат плувен басейн, трябва да са внимателни – тази порода не може да плува и падането в басейна може да бъде животозастрашаващо за нея.

Обучение: Френският булдог може да бъде предизвикателство при обучението. Те са неподатливи и бързо губят интерес при повтарящи се дейности. Обучението трябва да бъде провеждано на кратки сесии, като рутината трябва да бъде разбъркана, за да се поддържа интереса му. Най-добрият начин да получите резултати от него е като го обсипвате с обич и лакомства, докато го обучавате. Дисциплина, наказание и викове ще го принудят да спре да слуша всички.

Обучението вкъщи на Френски булдог е дълъг, продължителен процес. Може да отнеме 6 месеца докато напълно го обучите, като много развъдчици препоръчват държането в клетка през този период от време.

Отличителни черти в поведението: Френските булдози обичат много хората и не обичат да бъдат оставяни сами за дълъг период от време. Хора, които работят по много часове на ден, не трябва да се ангажират с Френски булдог, тъй като той лесно може да развие страх от раздялата. Това обикновено означава неконтролируемо лаене докато е сам.

Френчитата сумтят, хъркат и грухтят 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Те са податливи към събиране на газове, което може да притесни някои хора, но повечето собственици на Френски булдог свикват бързо с шумовете и ги приемат за привлекателна част от индивидуалността му.

Външност: Малки и жизнени кучета с големи уши тип „прилеп“ и с нос като на мопс. Главата е плоска, а челото – заоблено. Меката им козина се среща в следните цветове: светлобежово, кафяво с по-тъмни петна, бяло, черно или комбинация от тези цветове. Имат мека, увиснала кожа. Имат кръгли, големи очи, а опашката може да бъде права или навита. Имат квадратно тяло, а височината при холката е почти същата дължина както от холката до опашката. Въпреки че са квадратни, имат и крушовидна форма. – по-широки в раменете отколкото в задната част.

Размер и тегло:

Очаквайте продължение…

cпoдeлянe в coциaлни мpeжи