13 любопитни факта за смеха

43
Добави коментар
naskoki
naskoki

.

Тук е мястото да споменем и тези цели 13 любопитни факта за смеха…

– При обикновената усмивка на лицето работят 17 мускула, а за да се намръщите, се задействат 43! При силен заразителен смях, когато човек са търкаля по пода от кикот, организмът топи до половин килограм за час смеене. Той обаче може да се смее максимум в продължение на час. Въпреки че дори и 10-15 минути смях могат да са достатъчни за изгарянето на калории, еквивалентни на средно голям шоколад.

– Изследване на американски учени от университета във Вандербилт доказало, че смеещите се 15 минути дневно изгарят до 2 кг мазнини годишно.

– Смехът помага при лечението на астма и бронхит, тъй като въздухът, който се изтръгва от белите дробове по време на смях със 100  километра в час, освобождава бронхите от натрупания там слуз и облекчава дишането при възпалителни процеси.

– Смехът повишава творческите способности и умението да решаваме най-различни задачи. Той активира лимбичната система на мозъка, съединявайки лявото и дясно полукълба.

– На конгрес на Международното общество по изучаване на смеха били огласени данни за относителната полза от смеха при лечение на ракови заболявания. Оказало се, че у болните, които редовно се смеят, процентът на излекуване е най-голям и те са с най-добрите медицински показатели в сравнение с контролната група.

– Английският философ и лекар Уилям Ослър смятал смехът за музиката на живота и съветвал да се смеем всеки ден поне за десетина минути. Смята се, че ако човек се смее не по-малко от 17 минути в денонощие, той ще удължи живота си с една година.

– Веселият нрав намалява наполовина шанса за проява на различни болести, е мнението на учени от Харвардския университет. По време на смях се подобрява и вентилацията на белите дробове, в кръвоносните съдове се натрупва въглероден двуокис, който понижава артериалното налягане.Благодарение на веселието и смеха, нивото на захар в кръвта се повишава забележително бавно и у диабетиците, и при здравите хора.

– В някои страни вече активно се практикува смехотерапия. В Япония например с голям успех се провеждат сеанси по смехотерапия в болници за туберкулозни. А в Малайзия в навечерието на сесиите студентите се обучават на особени дихателни упражнения, имитиращи смях. Опитът показал, че после всички участници в експеримента успешно и хладнокръвно вземат изпитите си. – Едно 6 годишно дете се смее примерно 300 пъти дневно тогава, когато възрастните се смеят или само усмихват едва 15 пъти в денонощие. А до 3 месечна възраст децата въобще не умеят да се смеят.

– От смеха може и да печелите, тъй като сервитьорите например, които се усмихват постоянно, получават с 1,5 пъти по-високи бакшиши.

– Най- засмените хора живеят в Бразилия и в Куба, а най- мрачните – в Скандинавските страни.

– При 80-90% от случаите хората се смеят над фрази, които не съдържат нищо смешно!

– Мъжете с добро чувство за хумор се приемат от жените за по-умни, отколкото сериозните представители на силния пол. Смята се още, че чувството за хумор е по-характерно за мъжете, отколкото за жените и основната заслуга за това е на мъжкия полов хормон тестостерон.

 

Когато някой се смее, в мозъка му се отделят хормона на щастието, ендорфини, ето защо той започва да се възприема като щастлив и защитен от всичко и всички. Също така изследванията сочат, че този, който обича да се смее и възприема живота с не малка доза ирония – не страда от невроза. смехът е един от адаптивните механизми у човека към заобикалящата го среда, показател на душевно и физическо здраве.