Палят свещите на еврейската Ханука

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Руски медии към Плевнелиев: И ти ли, Бруте?

2015-03-23 16:00:25

Днес в Софийската  синагога ще грейнат свещите, които ритуално ще бъдат запалени за еврейската Ханука, съобщават от Организацията на евреите в България „Шалом“. 

В церемонията ще участва президентът Росен Плевнелиев, който ще запали основната свещ в храма, която е едно послание за мир, разбирателство и успех.

От днес до 16 декември тази година еврейската общност отбелязва свещения празник на светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините, информира БТА. В продължение на осем дни във всеки еврейски молитвен дом и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамашата се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или през 165-167 г. преди новата ера. 

За празника се приготвя специална храна, която е символ на радостни събития и затова е сладка. Най-често се приготвя халва от препечено брашно или грис с гъст сироп и орехи.